Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra vrátila lidem za léky přes 72 milionů korun. Vracela i korunové částky

07.03.2019 18:56

Více než 72 milionů korun vrátila v loňském roce svým klientům Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP 211) za přeplatky na léky.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra vrátila lidem za léky přes 72 milionů korun. Vracela i korunové částky
Foto: zpmv.cz
Popisek: Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - logo

„Tato částka se rozdělila mezi téměř 66 000 klientů ZP MV ČR,“ uvedla mluvčí pojišťovny Hana Kadečková. Podle ní se celková částka, která se vrátila zpět lidem, meziročně zvýšila více než pětkrát. „V roce 2017 jsme vraceli přeplatky za léky necelým deseti tisícům klientů a poslali jsme jim celkem 13,6 milionů korun,“ dodala.

Důvodem výrazného nárůstu vrácených peněz i počtu obeslaných klientů je novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která v loňském roce snížila roční limit na započitatelné doplatky za léky dětem a seniorům od 65 let z 2 500 Kč na 1 000 Kč a důchodcům nad 70 let na 500 Kč. Pokud tedy například 75letý pacient zaplatil v roce na započitatelných doplatcích za léky v součtu 10 000 Kč, zdravotní pojišťovna mu vrátila 9 500 Kč zpět. Ostatním pacientům zůstal roční limit na částce 5 000 Kč.

Pojišťovna musí vrátit i pouhou korunu

Podle ustanovení zákona o veřejném zdravotním pojištění musí zdravotní pojišťovna v posledním čtvrtletí vyúčtovat celý uplynulý rok a vrátit tak pojištěnci i částky, které nedosahují ani 50 Kč. Proto může docházet k situacím, že konkrétnímu člověku přijde složenka např. na jednu korunu.

ZP MV ČR letos vrací částky nižší než 50 Kč téměř 8 900 klientům a částku pod 10 Kč celkem 3 350 klientům. Protože zdravotní pojišťovna musí dodržovat zákon, bylo by podle ní pro klienty příjemnější, pokud by vratky za přeplatky za léky dostávali převodem na bankovní účet než formou složenky. „Možnost bezhotovostního vypořádání výplaty nadlimitu zatím využilo jen asi 9 000 pojištěnců z téměř 66 000 klientů, kterým jsme přeplatek zaslali,“ doplnila Hana Kadečková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…