Zdravotnická záchranná služba převzala od kraje 27 sanitek vybavených moderními technologiemi

02.12.2015 9:30

Osmnáct vozů rychlé zdravotnické pomoci a tři vozy rychlé lékařské pomoci bude ode dneška (1. 12.) využívat Zdravotnická záchranná služby MSK, která je příspěvkovou organizací kraje.

Zdravotnická záchranná služba převzala od kraje 27 sanitek vybavených moderními technologiemi
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Klíče k jednadvaceti vozidlům převzali záchranáři od zástupců vedení Moravskoslezského kraje.

„Na nákup moderních sanitek a informačních technologií, které posunou zdravotnickou péči v našem kraji opět na vyšší úroveň, se podařilo kraji získat z Evropské unie dotaci ve výši 62 milionů korun. Dalších 28 milionů korun doinvestoval Moravskoslezský kraj. Jde o největší obměnu vozů záchranné služby v našem kraji za posledních pět let,“ říká Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje. Dodává, že každé vozidlo Zdravotnické záchranné služby ročně průměrně ujede 30 tisíc kilometrů a jeho amortizace je vysoká.

Na území Moravskoslezského kraje je k zásahu nepřetržitě připraveno více než šest desítek výjezdových skupin zdravotnické záchranné služby. Sanitní vozidla jsou přitom vystavena značnému zatížení v každodenním provozu. Životnost těchto automobilů je počítána na maximálně šest let. "Naše sanitní vozidla musí být v bezvadném technickém stavu a kdykoliv připravena okamžitě zasáhnout. Závisí na tom životy lidí. Obměna jednadvaceti vozidel je pro nás tedy velmi významná, protože tvoří třetinu vozového parku prvosledových sanitek", vysvětluje Roman Gřegoř, ředitel zdravotnické záchranné služby MSK.

Moderní vozidla jsou vybavena sledovacími kamerami se záznamem, GPS sledovací jednotkou, mobilním zařízením pro navigaci, radiostanicí i tiskárnou výjezdového protokolu. „Součástí projektu bylo i zavedení tzv. e-Health služby, která v praxi představuje elektronickou komunikaci mezi záchrannou službou a zdravotnickými zařízeními. Zdravotníci tak mohou přímo v terénu komunikovat se zdravotnickými zařízeními a zjistit údaje o volných kapacitách lůžek v zařízeních i předávat on-line informace o aktuálním stavu pacienta. Nejmodernější technologie tak výrazně zvýší kvalitu služeb přednemocniční neodkladné péče a přispějí i ke zkrácení doby léčby pacientů,“ sdělil Jiří Martinek, náměstek hejtmana pro zdravotnictví. Dodává, že na systém pro výměnu informací mezi krajskými nemocnicemi a zdravotnickou záchrannou službou v hodnotě 15,7 milionů korun získal kraj rovněž dotaci, a to ve výši přes 9 milionů korun.

Čtyři nové vozy získají záchranáři v Ostravě (středisko IVC Slezská Ostrava, IVC Ostrava-Martinov, IVC Ostrava-Zábřeh, IBC Ostrava), vozový park dále rozšíří Hlučín, Zábřeh u Hlučína, Opava, Krnov, Rýmařov, Bruntál, IVC Nošovice, Jablunkov, Studénka, Frenštát pod Radhoštěm, Kopřivnice, Nový Jičín a Havířov. Po dvou nových vozidlech získá Karviná a Frýdek-Místek. „Při požadavcích na nákup moderních vozů jsme samozřejmě přihlédli také k některým specifickým potřebám posádek v jednotlivých oblastech regionu, pro horské lokality Beskydy a Jeseníky jsme proto požadovali dva vozy s pohonem 4 krát 4. Jeden vůz je pak určen výhradně pro přepravu nedonošených novorozenců,“ uvedl ředitel ZZS MSK Gřegoř.

Počet výjezdů záchranářů v MSK stále roste - v roce 2013 vyjeli k pacientům více než 103tisíckrát, v roce 2014 už zaznamenali přes 108 tisíc výjezdů, nejčastěji šlo o obtíže s dušností, bolestmi na hrudi, záchvatovými stavy, mozkovými mrtvicemi a pod.

Zdravotnická záchranná služba je z dvaašedesáti procent financována Moravskoslezským krajem, zbylé finanční prostředky tvoří výnosy z činnosti samotné organizace. Kraj na provoz záchranky loni přispěl téměř 345 milionů korun. Zároveň také investoval do reprodukce majetku. „Moravskoslezský kraj, coby zřizovatel záchranky, vkládá ročně do této příspěvkové organizace stovky milionů korun, investuje do jejího rozvoje a obnovy majetku s cílem neustálého zefektivňování činnosti ve prospěch všech, kteří denně potřebují přednemocniční péči v jakémkoliv rozsahu,“ dodal náměstek Jiří Martinek.

Pořízení 21 sanitních vozů proběhlo v rámci projektu "Sanitní vozy a služby e-Health" spolufinancovaného z Evropských fondů v rámci Integrovaného operačního programu (IOP). Celkové výdaje činí cca 90 milionů korun (sanitní vozy cca 74 milionů korun, systém e-Health cca 15,7 milionů korun, zbytek tvoří náklady na přípravu projektu).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…