Zimní údržba v Královéhradeckém kraji stála prozatím 148,5 milionu korun

18.04.2016 13:03

Zimní období, tak jako ho stanovuje zákon, skončilo posledním březnovým dnem a prozatímní účet za zimní údržbu v této době od listopadu 2015 do konce března 2016 činí 148,5 milionu korun. Není to však celkový závěrečný účet. V dubnu se totiž provádí ještě úklid po zimě, což se rovněž počítá do nákladů na zimní sezonu. Za celou zimu zaznamenali krajští silničáři celkem 91 posypových dnů.

Zimní údržba v Královéhradeckém kraji stála prozatím 148,5 milionu korun
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Oproti loňskému březnu, kdy nás zimní údržba stála 11,8 milionu korun, jsme letos měli dvojnásobné náklady, a to 22,9 milionu korun. Už nyní je jasné, že v porovnání s loňským rokem budou celkové náklady na letošní zimní údržbu krajských silnic vyšší, a to minimálně o 15 procent,“ zhodnotil náměstek hejtmana odpovědný za dopravu Karel Janeček. Účet přitom ještě není závěrečný. V dubnu se totiž provádí úklid po zimě, což se rovněž počítá do nákladů na zimní sezonu. Finální součet nákladů se bude tedy ještě mírně zvyšovat. Celkově má pro letošní rok Královéhradecký kraj na zimní údržbu vyhrazeno asi 165 milionů korun a tato částka bude podle všech zkušeností z předchozích let dostačující.

V průběhu měsíce března, zejména pak v první dekádě, se krajští silničáři potýkali ještě s četnými spady sněhu, místy až 25 centimetrů mokrého sněhu za den, což mělo za následek pády větví, ale i celých stromů přes silnice. To mohlo vést například ke krátkodobé uzavírce silnic (např. cca tříhodinová uzavírka silnice z Trutnova směrem na Janské Lázně, Pec pod Sněžkou a Pomezní Boudy).

Od listopadu do konce března zaznamenali krajští silničáři celkem 91 posypových dní, během kterých spotřebovali přes jedenáct tisíc tun soli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…