Život dětem: Zimní Srdíčkové dny začaly, ulice zasypala žlutá usměvavá srdíčka

05.12.2023 22:03 | Tisková zpráva

Tradiční zimní Srdíčkové dny začaly v pondělí a pokračovat budou až do pátku 8. prosince. Tuto tradiční sbírku pořádá o.p.s. Život dětem na pomoc rodinám s vážně nemocnými dětmi již od roku 2000.

Život dětem: Zimní Srdíčkové dny začaly, ulice zasypala žlutá usměvavá srdíčka
Foto: Život dětem
Popisek: Život dětem

Jako každou zimu naši dobrovolníci, studenti středních škol a učilišť, vyrazí do ulic, aby kolemjdoucím nabídli naše sbírkové předměty. Výtěžek zimních Srdíčkových dnů pomůže už tradičně vážně nemocným dětem, které se bez pomoci laskavých lidí neobejdou. Tváří prosincových Srdíčkových dnů je malý Lexík, který trpí lymfoblastickou leukémií.

„Více než rok vypadal Lexík jako úplně zdravý chlapeček. Vyrůstal v milující rodině, společně se svou psí kamarádkou a taky s kočičí smečkou. V šestnácti měsících z ničeho nic měl několik týdnů zvýšenou teplotu. Maminka s ním pravidelně chodila k dětské doktorce, která ji uklidňovala, že nejde o nic vážného, že jde jenom o dětskou virózu nebo, že jejímu synovi rostou zuby a k tomu zvýšená teplota přece patří. Jenže teplota stále neklesala, a tak maminka znovu navštívila dětskou doktorku. Místo ní byl v ordinaci zastupující doktor. Ten si maminku vyslechl, poslal ji ihned na odběr krve a zjistil, že Lexík má nízkou hladinu hemoglobinu. Po dalších vyšetřeních si rodiče vyslechli smutnou diagnózu – malý Lexík má akutní lymfoblastickou leukémii,“ popisuje začátky Lexíkova příběhu ředitelka obecně prospěšné organizace Život dětem Maria Křepelková.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí

Rodičům bylo jasné, že nejde o žádnou banální chřipku, že chlapečkova léčba bude dlouhá a jim nezbývá než doufat, že se úplně vyléčí. Maminka s Lexíkem musela zůstat deset dnů v motolské nemocnici, kde udělali veškerá potřebná vyšetření a zahájili chemoterapie.

„Bylo to těžké pro celou rodinu. Maminka se v nemocnici tajně vybrečela v koupelně, aby před svým synem mohla být statečná. Po dlouhých deseti dnech mohl Lexík s maminkou domů a na chemoterapie docházeli ambulantně. Kvůli snížené imunitě se dneska musí chlapeček vyhýbat infekcím, které jsou pro něho velmi nebezpečné. Když onemocní, okamžitě i s běžnou virózou skončí na antibiotikách.

Lexík se musí vyhnout všemu, kde by mohly být bakterie, dokonce nesmí ani zmrzlinu nebo jídlo z restaurace. Jediné, co lékaři chlapečkovi nezakázali, jsou domácí zvířata, proto si mohla rodina nechat jak pejska, tak kočičky. A za to jsou všichni nesmírně vděčni, protože domácí mazlíci jsou členy jejich rodiny a všem přinášejí domácí pohodu,“ pokračuje Maria Křepelková. Lexík musí chodit na pravidelné kontroly krve a rodiče doufají, že se mu leukémie už nevrátí, ale až po pěti letech, když bude všechno v pořádku, budou moci rodiče říct, že je jejich syn opět zdravý. Ale strachu o něho se už nikdy nezbaví. Srdíčkové dny pomohou nejen Lexíkovi, který má výrazně sníženou imunitu, ale také dalším vážně nemocným dětem v celé naší republice.

„Život dětem, o.p.s., děkuje všem, kteří si od dobrovolníků sbírkové předměty zakoupí. Pokud dobrovolníky nepotkáme, prosíme, otevřete webové stránky ZDE, kde můžete přispět také online. Samozřejmě můžete přispět zasláním dobrovolné finanční částky na účet 83297339/0800 pod variabilním symbolem 1234 nebo zasláním dárcovské SMS. Tu můžete poslat na číslo 8 77 77 ve tvaru DMS ZIVOTDETEM30 nebo 60 nebo 90 a nově taky DMS ZIVOTDETEM190,“ uzavírá Maria Křepelková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…