Zoo Brno: Křičíš jako tygr, lama nebo vlk arktický? U nás si můžeš vyzkoušet sílu svého hlasu

24.08.2022 7:29 | Tisková zpráva

Jeden ze tří brněnských eko domečků představuje návštěvníkům, jak by mohlo vypadat bydlení budoucnosti a zároveň slouží jako zábavná vzdělávací pomůcka. Střecha dřevěného domku je osazena zeleným rozchodníkovým kobercem a malou funkční fotovoltaickou elektrárnou s bateriovým úložištěm, které zásobuje energií uvnitř umístěný hlukoměr. Návštěvníci se tak mimo jiné dozví, jestli se síla jejich hlasu podobá lamě nebo tygrovi.

Zoo Brno: Křičíš jako tygr, lama nebo vlk arktický? U nás si můžeš vyzkoušet sílu svého hlasu
Foto: zoobrno.cz
Popisek: ZOO Brno - logo

„V domečcích jsou instalovány edukační cedule k některým městským projektům, k Akčnímu plánu udržitelné energetiky a klimatu SECAP nebo k programu environmentální výchovy do škol. Solární panely na střeše napájejí přístroje uvnitř. Domečky tak hravou formou informují o cílech města v oblasti rozšiřování zelených střech a o dotačním programu Zeleň střechám! včetně zadržování srážkové vody nebo o rozvoji využívání obnovitelných zdrojů energie a umožňují dětem a rodičům, aby si funkčnost těchto opatření vyzkoušeli v praxi,“ doplnil 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

„Brněnská zoologická zahrada je samozřejmě místem, kam lidé vyráží primárně za zvířaty, ale protože jsme od roku 2016 také školským zařízením, je edukace velmi důležitou součástí naší činnosti. Kde jinde by tedy měl ekodomeček stát než u nás na Mniší hoře. Z prvních reakcí dětí bylo vidět, že toto je správná cesta jak, je vzdělávat,“ dodal ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Podobný domeček je umístěn od loňska na Riviéře a další od letošního července v Lamacentru Hády. Základy vybudovala městská společnost SAKO Brno, projektovou činnost mělo na starosti Vysoké učení technické v Brně, které domečky také postavilo. Na jejich zhotovení poskytly Lesy města Brna formou sponzorského daru v hodnotě 103 tisíc korun řezivo včetně jeho úpravy. Náklady na stavbu dosáhly 238 tisíc korun. Vlastníkem ekodomečků je SAKO Brno, které je daruje městu Brnu. Smlouvu mezi dárcem a obdarovaným schválila Rada města Brna. Záměrem daru je možnost dalšího nakládání s domečky, např. převedení na Zoo Brno či zápůjčka ZO ČSOP Pozemkový spolek Hády z důvodu efektivnější správy a údržby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V zámeckém parku psychiatrické nemocnice nahradili uhynulé  stromy novými

10:04 Nadace ČEZ: V zámeckém parku psychiatrické nemocnice nahradili uhynulé stromy novými

Do jarní výsadby nové zeleně se pustili v Psychiatrické nemocnici Horní Beřkovice. Na šest vzrostlýc…