Zoo Děčín: Narodilo se mládě roku! Hlásíme již druhý odchov u chápanů

28.06.2022 7:34 | Tisková zpráva

Po dvou a půl letech se naše zoo opět raduje z přírůstku u chápanů středoamerických mexických. Mládě porodila dvacetiletá samice Melody, která je matkou i prvního děčínského chápana.

Zoo Děčín: Narodilo se mládě roku! Hlásíme již druhý odchov u chápanů
Foto: Zoo Děčín
Popisek: Zoo Děčín

Ten přišel na svět v listopadu 2019. Vzhledem k tomu, že je tento poddruh primáta v přírodě kriticky ohrožený a lidské péči se chová velmi vzácně, lze bez nadsázky říct, že se jedná opět o odchov roku! 

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí
„Chápany středoamerické mexické chováme v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad, potažmo v celé Evropě, pouze my a Zoo Praha,“ vysvětlil vedoucí chovatel Petr Haberland. Mládě se narodilo v pondělí v dopoledních hodinách 13. června. Melody už je zkušenou matkou, je to její třetí mládě (pozn. první mládě se narodilo v Zoo Praha), takže se o mládě vzorně stará, nosí ho pevně přivinuté na břiše. Otcem je sedmiletý samec Tirion. Pohlaví mládě si prozatím netroufáme určit, protože u tohoto druhu primáta je velmi těžce rozeznatelné. Samice mají velmi výrazný klitoris, který lze lehce zaměnit za penis samců. „Mládě z tohoto spojení ve velmi geneticky cenné, protože samice Melody pochází z odchytu ve volné přírodě v Guatemale. Spatřit malého opičáka je pro návštěvníky v současné době tak trochu otázkou štěstí. Z důvodu rekonstrukce druhé části pavilonu opic se totiž nyní chápani ve svém výběhu střídají s makaky chocholatými,“ podotknul vrchní chovatel.

Chápany středoamerické mexické chová Zoo Děčín od ledna 2019. Tříčlenná skupina přišla ze Zoo Praha. Jde o dvě samice a jednoho samce. Druhé mládě rozšířilo počet členů tlupy na pět.

Chápani středoameričtí mexičtí mají malé tělo, dlouhé končetiny a chápavý ocas, o který se při pohybu po zemi opírají. Jihoameričtí indiáni je nazývají „mono araňa“, což znamená „pavoučí opice“ a také jejich anglické označení „spider monkey“ napovídá mnohé o jejich vzhledu. V korunách stromů skutečně vypadají jako velcí chlupatí pavouci a při pohybu na zemi, když chodí vzpřímení na zadních končetinách, pak mohou připomínat mimozemšťany. Jsou to opice Nového světa, obývají horské a deštné lesy, případně mangrovové porosty ve Střední či Jižní Americe. Konkrétně chápani středoameričtí mexičtí žijí v Mexiku, Guatemale, Hondurasu a El Salvadoru. Patří mezi neohroženější poddruhy chápanů vůbec, ve své domovině jsou ohroženi úbytkem životního prostředí a lidé je také velmi často loví jako svoji potravu. V mnoha ohledech jsou chápani velmi zajímavými zvířaty. Chápavým ocasem, který jim slouží jako pátá končetina, dokážou také zvedat předměty i o velikosti hrachového zrna. Další zajímavostí je, že mají zakrnělé palce předních končetin. Nejedná se však o nějaký primitivní znak, ale o adaptaci pro obratný pohyb vysoko v korunách stromů. Samice chápanů jsou velice obětavé matky. Jediné mládě nosí na hřbetě a dalšího potomka mívají až po dvou či třech letech, kdy je mládě naprosto samostatné. V jídelníčku chápanů je především ovoce a zelenina, listy či květy rostlin, semeny či ořechy. Živočišnou potravou se živí jen zřídka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…