Zoo Děčín: Veverky Prévostovy - První mláďata roku nebo poslední loňského?

11.02.2024 7:44 | Tisková zpráva

Zoo Děčín se raduje z odchovu veverek Prévostových! Ačkoli by se mohlo zdát, že jde o první letošní mláďata narozená v zoo, s největší pravděpodobností jde spíše o poslední odchov loňského roku.

Zoo Děčín: Veverky Prévostovy - První mláďata roku nebo poslední loňského?
Foto: Zoo Děčín
Popisek: Zoo Děčín

„Existenci mláďat jsou chovatelé schopni zaregistrovat až zhruba po 6 týdnech, kdy začnou vylézat z hnízdní budky. Předpokládáme, že se veverky tedy narodily zhruba v polovině prosince. Chovatelé nemají šanci zjistit přesný termín porodu, jde totiž o velmi plachá zvířata. Pokud bychom samici rušili nahlížením do hnízdní budky, mohla by vystresovat, přestat mládě kojit, případně ho i sežrat,“ vysvětlila chovatelka Lenka Kovářová. Mláďata jsou dvě, pohlaví prozatím není jasné. V následujících dnech je čeká čipování. „Po odstavení jim začneme hledat nový domov, budou nabídnuta do chovu kolegům z jiných zoologických zahrad,“ doplnil zoolog Petr Haberland. Zoologická zahrada Děčín je v chovu tohoto tropického druhu veverek velmi úspěšná. Jen za rok 2023 se zde podařily 3 odchovy, ze kterých vzešlo 7 mláďat. V současné chvíli je děčínská zoo jedinou zoo, která tento druh v rámci Unie Českých a slovenských zahrad rozmnožuje.

Veverka Prévostova patří k nejnádherněji zbarveným savcům, proto se dříve jmenovala veverka nádherná. Svrchní část těla je černá, naspodu převládá kaštanově červená a zářivě bílá, na nose a na tvářích je bílý pruh stejně jako na bocích a stehnech. Velké vystouplé oči prozrazují skvělý zrak. Veverka Prévostova žije v malých rodinných skupinách a dorozumívá se švitořivým, ptáky připomínajícím hlasem a pohyby ocásku. Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje mezi 13-28 centimetry, ocasu 8-26 centimetrů, hmotnost se pohybuje kolem 250 gramů. Žije v párech nebo malých rodinných skupinách a staví si velká hnízda vysoko v korunách stromů, nebo využívá dutiny. Veverky Prévostovy jsou březí 42 dní a obvykle se jim rodí jedno až tři mláďata. Ta jsou holá a slepá a váží jen 8 až 12 gramů. Samice je kojí 8 až 9 týdnů, pak začínají sama přijímat potravu. Tento druh veverky žije převážně v deštných lesích v jihovýchodní Asii, zejména na Malajském poloostrově, ostrovech Sumatra a Borneo a menších ostrovech v jejich okolí. Introdukovaný byl taktéž na ostrov Sulawesi. Jedná se o denní druh, nicméně nejvíce aktivní jsou zvířata vpodvečer a večer. I když veverky Prévostovy požírají různorodou rostlinnou potravu a hmyz, jejich nejoblíbenější pochoutkou jsou měkké plody, například i plody palmy olejné. Po okousání měkké dužiny různých plodů často odhazuje pecky. Díky tomu plní v ekosystému důležitou roli roznašeče semen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…