Zoo Hluboká nad Vltavou: Díky projektu CZ-SK SOUTH LIFE bylo v Jihočeském kraji odborně ošetřeno 700 stromů

26.10.2022 8:24 | Tisková zpráva

Více jak 700 stromů, většinou vzrostlých dubů již bylo odborně ošetřeno v rámci projektu CZ-SK SOUTH LIFE v Jihočeském kraji.

Zoo Hluboká nad Vltavou: Díky projektu CZ-SK SOUTH LIFE bylo v Jihočeském kraji odborně ošetřeno 700 stromů
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Cílem projektu je dosáhnout záchrany a rozšíření vhodných biotopů pro kriticky ohroženého brouka páchníka hnědého. Tím by mělo dojít k posílení současného neuspokojivého stavu populací brouka, který získal jméno podle specifického zápachu, jejž sám vydává. 

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Pracovníci Krajského školního hospodářství České Budějovice (KŠH), které je partnerem projektu, jehož je koordinujícím příjemcem Jihočeský kraj, nyní dělají na několika lokalitách zdravotně-bezpečnostní ořezy. Jde například o Přírodní rezervaci Vrbenské rybníky nedaleko Českých Budějovic.

„Jedná se o opatření arboristické povahy pro dlouhodobé udržení vhodných podmínek k výskytu larev páchníka ve stromech. Prioritním cílem je nejen zajištění optimálního stavu dutin, ale i udržení a zlepšení zdravotního a bezpečnostního stavu těchto stromů a prodloužení jejich životnosti. Při prvotním monitoringu byly totiž zjištěny negativní faktory jako ubývání stromů vhodných k vývoji páchníka kácením a jinými vlivy, jejich poškozování, nedostatečné zajištění věkové struktury porostů, spontánní zarůstání vhodných dřevin náletovými dřevinami, či přímé poškozování nebo likvidace stromových dutin.“ uvedla vedoucí projektu Eva Ježková.

K zachování, zvýšení a rozšíření stávající populace páchníka hnědého jsou ve všech evropsky významných lokalitách detailně navržena opatření péče o stromy a jejich okolí, a to jak o stávající stromy s prokázaným nebo pravděpodobným výskytem, tak i o stromy s různě vysokým potenciálem být později osídleny.

Pracovníci Krajského školního hospodářství vyřezávají také nevhodné dřeviny nadměrně zastiňující a ohrožující již obsazené i potenciálně osídlitelné stromy a bránící šíření páchníka na další části lokalit.

„Naší další aktivitou v projektu je také výsadba listnatých dřevin k zajištění dlouhodobé kontinuity vhodných podmínek pro výskyt páchníka,“ říká Ježková.

Projekt trvá od roku 2017 a bude končit v roce 2024. Po celou dobu odborníci monitorují populaci páchníka na sedmi evropsky významných lokalitách v Jižních Čechách, které jsou součástí projektu. Jedná se o tyto lokality: EVL Blatná, EVL Hlubocké hráze, EVL Hlubocké obory, EVL Lužnice a Nežárka, EVL Vlašimská Blanice, EVL Vrbenské rybníky a EVL Sokolí hnízdo a bažantnice.

Na závěry týkající se efektivnosti nastaveného managementu je aktuálně brzy. Tento celoevropsky chráněný, ohrožený a vzácný saprofilický druh brouka je specificky vázán na dutiny starých stromů a mrtvé dřevo. Dílčí výsledky budou podle ochránců přírody známy až za několik let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

22:04 Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

Pražští celníci v dozoru nad provozováním hazardních her nepolevují. V pražských Nuslích odhalili ne…