Zoo Hodonín: Úspěšný odchov nandua pampového

20.07.2022 19:27 | Tisková zpráva

Hodonínská zoologická zahrada se může pochlubit úspěšným odchovem dalšího zástupce ptačí říše. V polovině června se v zoo vylíhlo mládě nandua pampového (Rhea americana).

Zoo Hodonín: Úspěšný odchov nandua pampového
Foto: Zoo Hodonín
Popisek: Zoo Hodonín logo

„Samec vytvořil jednoduché hnízdo v zadní části výběhu, kde je největší klid. Obě chovné samice do hnízda chodily postupně snášet vejce, kterých bylo nakonec kolem pětadvaceti, vysvětluje zootechnik Jiří Ingr, který se v zoo věnuje chovu ptactva. 

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9637 lidí
Dodává, že po loňském úspěchu, kdy se v líhni, kam byla vajíčka po snesení umístěna, podařilo odchovat dvě mláďata, mají z letošního odchovu snad ještě větší radost. Mládě je sice pouze jedno, ale nyní se odchov podařil poprvé přirozeným způsobem.

Návštěvníci mohou malého nandua vidět ve smíšeném výběhu ve společnosti obou rodičů, další samice nandua a samce antilopy beisa, kde se volně pohybuje. „Mládě, jehož pohlaví zatím nebylo určeno, vydává charakteristické pískavé zvuky a je ve výběhu nepřetržitě, v noci jej samec zahřívá,“ doplňuje Ingr s tím, že do budoucna ale mládě v zoo nezůstane a půjde do jiné zahrady, kde bude zařazeno do nepříbuzné skupiny.

Hodonínská zoo je dlouholetým chovatelem nanduů pampových, jejichž domovinou je Jižní Amerika. Otec mláďat byl do Hodonína přivezen v roce 2018, matka o rok později. V roce 2019 se tomuto páru vylíhla čtyři mláďata, ani jedno z nich ale nakonec nepřežilo. Úspěšný byl až zmíněný odchov v roce 2021, kdy ze tří vylíhnutých mláďat nakonec přežila dvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

19:02 Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

Nevládní organizace pomáhají Romům, lidem s postižením, samoživitelkám nebo seniorům. Ombudsman prot…