Zoo Jihlava: Chystáme vydání druhé emise bankovky

16.08.2021 7:29

Termín vydání druhé, nové emise sběratelské bankovky Euro Souvenir Zoologické zahrady Jihlava se rychle blíží. Jde o suvenýrovou eurobankovku, vyrobenou v Paříži stejnou firmou a technologií jako skutečné eurobankovky. Každý kus je navíc unikátní díky pořadovým číslům, stejně jako to mají skutečné peníze.

Zoo Jihlava: Chystáme vydání druhé emise bankovky
Foto: zoojihlava.cz
Popisek: ZOO Jihlava

„Hlavním motivem pro tento výjimečný suvenýr budou tentokrát tři druhy prasat, které jihlavská zoo chová. Prasata jsou totiž nesmírně inteligentní a zajímavá zvířata. Zároveň je velká část různých divokých druhů prasat nějakým způsobem ohrožena lidskou činností a tudíž vzácná. A Zoo Jihlava se dlouhodobě snaží o záchranný chov hned tří těchto ohrožených druhů sudokopytníků. Navíc bychom rádi ukázali návštěvníkům i obrovskou rozmanitost a pestrost zvířat, pro většinu z nás tak obyčejných, jako jsou prasata,“ vysvětluje ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák.

Babirusa sulaweská (Babyrousa celebensis) je v České Republice k vidění pouze v Zoo Jihlava a je typická i svým nápadným a nezaměnitelným vzhledem dospělých samců. Těm vyrůstají mohutné špičáky v dolní i horní čelisti a stáčí se jim nad hlavou. Samice mají naopak extrémně dlouhý a štíhlý rypák, kterým prasata skoro nepřipomínají.

Prase visajanské negroské (Sus cebifrons negrinus) je jedním z nejvzácnějších prasat i savců světa. Jeden z jeho poddruhů byl již vyhuben a nyní přežívá pouze na dvou Filipínských ostrovech a v záchranném chovu v lidské péči včetně naší zoo.

Pekari Wagnerův (Catagonus wagneri) vypadá na první pohled jako obyčejný divočák
a i když je běžně označován jako prase, je prasatům pouze blízce příbuzný. Jde o skutečnou živou fosílii a velmi vzácného plachého obyvatele polopouští a trnité buše. Pochází z Jižní Ameriky, kde byl objevený teprve v roce 1971. Předtím byl známý pouze z paleontologických nálezů.

Prodej bankovek, které byly vydány v nákladu 5000 kusů, bude zahájen 29. srpna 2021 v Zoologické zahradě Jihlava. Podmínky prodeje jsou zveřejněny na webových stránkách Zoologické zahrady Jihlava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…