Zoo Jihlava: Pekari Wagnerovi mají mláďata

09.06.2022 13:29 | Tisková zpráva

Vzácným a ohroženým pekari Wagnerovým se poprvé v historii Zoo Jihlava narodila mláďata.

Zoo Jihlava: Pekari Wagnerovi mají mláďata
Foto: zoojihlava.cz
Popisek: ZOO Jihlava

„Dvě selata se narodila 2. června a dnes byla s rodiči vypuštěna do venkovního výběhu. Ten musel být předtím mírně upraven, aby se miniaturní kopie dospělců neprotáhla mezerami v oplocení. Pohlaví mláďat zatím nevíme, hlavně rodičům se snažíme dopřát maximální možný klid. Přeci jen je to poprvé, co se u nás tito vzácní příbuzní prasat rozmnožili. Proto prosíme i návštěvníky o ticho a klid v okolí expozice a také aby pekariům drželi palce. Zatímco dospělci jsou z nově nastalé situace trochu nervózní, mláďata hned začala sama nebojácně prozkoumávat výběh.“ Vysvětluje ředitel jihlavské zoo Jan Vašák.

Pekari Wagnerův (Catagonus wagneri) je největším a nejvzácnějším ze tří druhů pekariů. Žije v extrémně horké a suché křovinaté oblasti ve středu Jižní Ameriky, nazývané Gran Chaco. Zde se pohybuje ve spleti houštin kaktusů a sukulentů díky svému klínovitému tvaru těla a silným tuhým štětinám. Má malé krátké nohy s drobnými ostrými kopýtky. Žije v menších rodinných stádech a je převážně býložravý.

Objev živých pekari Wagnerových v roce 1972 způsobil malou zoologickou senzaci. Druh byl totiž známý již předtím, ale pouze z paleontologických nálezů jeho koster a vědci ho tak považovali za dávno vymřelý druh.

V Zoo Jihlava chováme tento druh od roku 2014 a byli jsme tak první českou zoo, kde byl pekari Wagnerův k vidění. Prvního samce a samici jsme dovezli z Tierparku Berlin, zvířata se nám však nepodařilo rozmnožit. To se nám podařilo až nyní u nového páru. Obě nová zvířata jsme také dovezli z Berlína a to v roce 2017. Samice je narozena v roce 2013 a samec je o rok mladší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…