Zoo Jihlava: Vzácná mláďata v Jihlavě! V zoo se narodily hyeny

16.07.2023 16:44 | Tisková zpráva

Hyeny chová Zoo Jihlava přesně deset let. K výročí „dostala“ dárek v podobě mláďat. Ta pomalu prozkoumávají výběh pod dozorem pečlivé matky.

Zoo Jihlava: Vzácná mláďata v Jihlavě! V zoo se narodily hyeny
Foto: zoojihlava.cz
Popisek: ZOO Jihlava

Návštěvníci mohou v těchto dnech pozorovat trojici mláďat ve výběhu hyen žíhaných arabských (Hyaena hyaena sultana). Mladé hyeny přišly na svět začátkem června. „Zpočátku jsme nevěděli, kolik mláďat samice porodila. Bylo je pouze slyšet a zahlédli jsme ji, jak nese jedno mládě,“ popisuje ředitel jihlavské zoo Jan Vašák. Nyní už víme, že mláďata jsou celkem tři. „Abychom samici a mláďatům na začátek dopřáli co nejvíce klidu, nechali jsme výběh zarostlý,“ vysvětlil Vašák. Sekání a úpravy ve výběhu by je mohly stresovat, čemuž jsme se chtěli vyhnout. „Proto prosíme i návštěvníky o ohleduplné chování v blízkosti jejich výběhu,“ doplnil ředitel. V prvních dnech nebylo jednoduché mláďata vidět, jelikož většinu času trávila v noře. S počátkem prázdnin však začala postupně objevovat svoje okolí a při troše štěstí je dnes mohou zahlédnout i návštěvníci. Ven vychází spíše ráno, nebo pak pozdě odpoledne.

Hyeny v Jihlavě chováme od roku 2013. Samice Lexi přijela z anglické Zoo Twycros, samec Hutch docestoval ze Spojených arabských emirátů. V loňskem roce jsme po dlouhotrvajících zdravotních problémech o Lexi přišli, dožila se 13 let. Nová samice Beca dojela pak v srpnu téhož roku ze Parc de la Haute Touche ve Francii. Že si nový pár rozumí, dokazuje i narození letošních mláďat.

Hyena žíhaná je jediný druh hyen, který kromě Afriky obývá i velkou část Asie. Je monogamní a žije v párech, nebo smečkách tvořených párem s mláďaty. Je aktivní převážně v noci. Ve dne se ukrývá v hlubokých norách, které si sama vyhrabává, nebo osídluje nory po jiných zvířatech, jeskyně a skalní pukliny. Dorůstá do délky 80 až 120 cm a dosahuje hmotnosti 25 až 50 kg. Dožívá se 8 až 15 let. Samice je březí zhruba 90 dní, poté rodí 1 až 5 mláďat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…