Zoo Liberec: Komplikace v libereckém chovu žiraf

25.03.2023 21:16 | Tisková zpráva

Liberecký chov žiraf Rothschildových se dostal do nezáviděníhodné situace. V sobotu 18. 3. náhle, bez předchozích varovných příznaků, uhynula poslední chovná samice, šestnáctiletá Twiga. V expozici tak pro tuto chvíli zůstává jen chovný samec Isiolo a desetiměsíční samička Taita. Ta se ve svém věku bez matky obejde a její odchov by měl být úspěšný. Takto nastavené sociální prostředí ale jejímu vývoji úplně nesvědčí a je potřeba se pokusit o změnu. V současné době zoo velmi intenzivně pracuje na stabilizaci stavu. Řešením by byl rychlý dovoz alespoň jedné dospělé samice.

Zoo Liberec: Komplikace v libereckém chovu žiraf
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

Bohužel hřebec zebry bezhřívé na novou situaci ve společném výběhu okamžitě zareagoval změnou chování a je ve svém projevu vůči mláděti žirafy agresivnější. Proto je dočasně potřeba oba druhy od sebe oddělit a pouštět do výběhu samostatně. Prozatím tedy návštěvníci uvidí žirafy i zebry zvlášť, vždy jeden taxon ve výběhu a druhý ve vnitřním ustájení.

K nízkému stavu počtu žiraf Zoo Liberec kontrolovaně směřovala z důvodu plánované velké rekonstrukce pavilonu a rozšíření výběhu. Před započetím stavebních prací budou muset zvířata odjet do jiných zoologických zahrad, což je logisticky velmi náročná operace. Zároveň v době, kdy takřka každý chovatel bojuje s nedostatkem místa pro vlastní odchovance, není vůbec jednoduché domluvit odpovídající umístění pro „hostování“ tak velkého savce, jakým žirafa je.

Administrativa nutná k zahájení stavby celý proces zkomplikovala, původně plánovaný termín spuštění stavebních prací bohužel nelze dodržet.

Zoo Liberec věří, že všechny složitosti se podaří vyřešit a vše, co je v plánu v souvislosti s výběhem i chovem žiraf a zeber bezhřívých se podaří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne