Zoo Liberec: Leguáni nově v zoo

18.12.2022 11:19 | Tisková zpráva

Zoo Liberec představuje zcela nový živočišný druh – leguány fidžijské. Návštěvníci je mohou pozorovat v pavilonu tropů.

Zoo Liberec: Leguáni nově v zoo
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

Zoo Liberec rozšířila svou kolekci chovaných zvířat o vzácné a ohrožené plazy leguány fidžijské. Dvojice tropických ještěrů přicestovala do zoo pod Ještědem v pondělí 17. října 2022 a nový domov našla v pavilonu tropů ve sdílené expozici s tilikvami obrovskými.  Pro libereckou zahradu je to prvně v historii, kdy tento druh chová.

„Liberecká zoologická zahrada byla sice léta podfinancovaná, což ve spolupráci s městem v tuto chvíli napravujeme, ale po stránce odborné nikdy neztratila své renomé. Pracují tu odborníci, oceňovaní i na mezinárodní úrovni, a s tím souvisí i možnost chovat vzácné druhy. Jsem ráda, že do zahrady nyní přibyl další takový druh“, říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Liberecký pavilon tropů osídlil zcela nový druh tropických ještěrů – leguán fidžijský.  Jedná se o smaragdově zeleného ještěra, který se vyskytuje na ostrovech Lau v souostroví Fidži v Tichém oceánu. Spatřit ho lze i na souostroví Tonga, kam byl přibližně před 300 lety uměle zavlečen člověkem. Ve své domovině obývá především tropické nížinné lesy na pobřeží a mokřady. Významnou část dne tráví na větvích stromů, kde i vyhledává potravu, především květy, listy nebo ovocné plody.

„Tito plazi jsou na pohled velmi atraktivní. Samci mohou měřit až 80 cm a na svém výrazně zeleném těle mají 2–4 bílo modré pruhy. Samice jsou oproti nim menší a celé zelené. V naší expozici máme zástupce obou pohlaví, a tak návštěvníci mohou tuto jejich výraznou pohlavní dvojtvárnost snadno pozorovat,“ popisuje leguány zooložka Petra Hnidová.

V současné době je leguán fidžijský dle červeného listu IUCN klasifikován jako ohrožený druh a v úmluvě CITES o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy spadá do přílohy I., do které patří druhy zvířat bezprostředně ohrožené vyhubením. „Ve volné přírodě je nejvíce ohrožen ztrátou přirozeného prostředí a nepůvodními predátory, jako jsou toulavé kočky, krysy nebo promykovité šelmy, které na ostrovy v minulosti zavlekl člověk. Zmínění savci loví a požírají leguání vajíčka, mláďata i dospělé jedince. Mezinárodní obchod s jedinci odchycenými z volné přírody je přísně zakázán,“ doplňuje Hnidová.

V českých zoologických zahradách je leguán fidžijský chován poměrně vzácně. Kromě Liberce ho návštěvníci mohou spatřit pouze v zoo v Jihlavě a Plzni. Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií EAZA pro tento druh stanovila evropskou plemennou knihu (ESB), kterou spravuje Zoo Schönbrunn ve Vídni.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…