Zoo Olomouc: Krátkouchá koťata se mají k světu

22.08.2022 8:40 | Tisková zpráva

Tři mláďata kočky krátkouché absolvovala své první odčervení. „Byť matka koťata od narození (*28. 6. 2022) přepečlivě střeží, podařilo se nám zjistit, že se jedná o dva samce a jednu samici. Jejich kondice je velmi dobrá,“ uvádí zooložka Ing. Jitka Vokurková.

Zoo Olomouc: Krátkouchá koťata se mají k světu
Foto: svaty-kopecek.cz
Popisek: ZOO Olomouc

Olomoucká zoo chová kočky krátkouché od roku 1993. Za ta léta se zde narodilo 58 mláďat. Aktuálně je tento druh chován v malém počtu zoologických zahrad. Díky úzké spolupráci českých zoo v Olomouci, Praze a Jihlavě se daří chov tohoto zajímavého druhu šířit i do dalších evropských zoo. 

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

Kočka krátkouchá neboli amurská je nejseverněji žijící poddruh kočky bengálské. Obývá nehostinné oblasti Dálného Východu, kde mohou teploty spadat až k -20 °C. Typickým prostředím jsou pro ni spíše husté lesy. Pohybuje se ale také v údolí řek, lesnatých roklích a pobřežních oblastech. Setkali bychom se s ní na východní Sibiři a japonském ostrově Cušima, v Mandžusku a Koreji, kde se však ocitá na prahu vyhynutí důsledkem nepřímých otrav. Loví hlodavce, kteří pozřeli jed. Mnohem snadnější je totiž ulovit přiotrávenou kořist, což se ale stává pro kočku velmi nebezpečným. Kriticky ohrožená je také v Japonsku, kde je hlavním viníkem ztráta životního prostředí a automobilová doprava. V letech 1984-1989 byl tento druh v Číně loven pro kvalitní kožešinu. Ročně se exportovalo až 200 000 kůží převážně do Japonska. Kočka krátkouchá patří ke zvířatům s noční aktivitou. Během zimy může dosahovat hmotnosti 6-9 kg. Mláďata ve 23 dnech začínají žrát maso a po zhruba měsíci opouští doupě. Dospělí jedinci se dožívají 13 let.

Její tělo kryje hustá srst, jejíž zbarvení zůstává světlejší v zimě, tělo je mohutnější než u ostatních poddruhů, má kratší zaoblené boltce, kterým vděčí za své jméno. Loví především na zemi, ale odpočívá v bezpečí na stromech. Hlavní potravu tvoří hlodavci, ptáci, plazi, obojživelníci a mnohdy uloví i malá mláďata kopytníků. V neolitické Číně byl tento druh domestikován. Později však byla nahrazena domácí kočkou evropskou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …