Zoo Olomouc: Pandí bratři François a Gérard přijeli z Francie

31.05.2021 10:57

Olomoucká zoo rozšiřuje kolekci svých zvířat o velice atraktivní živočichy. V místech, kde se návštěvníci mohli dříve setkat s nosály, v blízkosti pavilonu žiraf, budou moci v nejbližších dnech spatřit pandy. Nejedná se však o pandu velkou, nýbrž o pandu červenou.

Zoo Olomouc: Pandí bratři François a Gérard přijeli z Francie
Foto: svaty-kopecek.cz
Popisek: ZOO Olomouc

„Věříme, že jsme pro návštěvníky připravili nečekané překvapení a velkou novinku. Pandy jsme tak návštěvníkům nadělili k 65. výročí Zoo Olomouc, které připadá na měsíc červen tohoto roku,“ uvádí ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň. Oba samci, kteří se 9. června loňského roku narodili ve Francii v Parc Zoologique et Château de la Bourbansais, se v olomoucké zoo aklimatizují od 18. května a jsou v pořádku.

„Zoo na Svatém Kopečku je jednou z našich nejlákavějších turistických destinací a já jsem velmi rád, že vedení zoologické zahrady neustále pracuje na tom, aby se návštěvníci měli proč vracet. Rekonstrukce a stavby nových pavilonů i nová zvířata, to vše dělá z olomoucké zoo velmi atraktivní místo,“ hodnotí primátor města Olomouce Mirek Žbánek. S nadšením se přidává i jeho náměstkyně Markéta Záleská, která má na starosti mimo jiné právě oblast cestovního ruchu: „Jsem na naši zoo pyšná, že dokáže lidem přiblížit i takto ohrožená zvířata. Snad se i díky práci zoologických zahrad podaří některé ohrožené druhy zachránit, aby je mohly poznat i další generace. Speciálně na pandy červené se moc těším, jsou to nádherná a roztomilá zvířata,“ říká Záleská.

Ohrožení

Panda červená je vedena v Červené knize (IUCN Red List of Threatened Species) jako ohrožený druh. Počet zvířat ve volné přírodě se odhaduje na 10 000 jedinců a její stavy stále klesají. Nejvíce je ohrožena ztrátou přirozeného prostředí – odlesňováním a nelegálním lovem (pytláctvím). Je zapojena do EEP programu.

panda

Obecné nformace

Panda červená se vyskytuje v nadmořských výškách od 2000 m n. m., ale i převyšujících 4000 m n. m. Svým vzhledem připomíná spíše mývala než medvěda. Má dlouhou, hustou srst, která je krásně rudohnědě až kaštanově zbarvená. Spodní část těla a končetin má černé, k nimž kontrastují bílé okraje uší, čenich a skvrny nad ušima. Hnědé skvrny pod očima se nazývají „slzy“. Typickým znakem je silný a huňatý, červenavě kroužkovaný ocas. Tlustá kožešina na nohách poskytuje ochranu proti chladu. Vyvinul se u ní „šestý prst“, palec navíc, který je tvořen výrůstkem zápěstní kosti a umožňuje lepší uchopování větví a větší stisk. Svou potravu má svým způsobem všude kolem sebe, a to z toho důvodu, že se živí zejména listím bambusu podobně jako její známější jmenovec. Pochutná si však i na zelenině, ovoci a trávě. Nepohrdne ani vejci nalezenými v ptačích hnízdech. Pandy žijí samotářsky, vyhledávají se jen v době rozmnožování. Dorozumívají se specifickou vokalizací, která evokuje kvičení. Dožívají se až 14 let.

Zajímavosti

Pandy velmi obratně šplhají. Odpočinek tráví ukryté v korunách stromů, kde hledají bezpečí před predátory. Cítí-li se být v ohrožení, strnou a předstírají smrt. Pandy jsou schopny stát na zadních nohách jako člověk po dobu až 30 sekund, některé pandy dokáží takto urazit i několik metrů. Své teritorium si označují trusem, který na stromy a kameny rozmetávají pomocí ocasu. Překlad čínského názvu do angličtiny se stal vzorem pro pojmenování webového prohlížeče Mozilla Firefox (česky znamená „ohnivá liška“).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…