Zoo Olomouc: Příbuzní slonů porodili mláďata

02.08.2022 18:47 | Tisková zpráva

Výběh damanů skalních, jejichž nejbližšími příbuznými jsou sloni, v olomoucké zoologické zahradě pořádně ožil. Dne 12. června se v něm narodila hned tři mláďata a v těchto prázdninových dnech už na sebe poutají pozornost návštěvníků.

Zoo Olomouc: Příbuzní slonů porodili mláďata
Foto: svaty-kopecek.cz
Popisek: ZOO Olomouc

„Jedná se o zcela první potomstvo tohoto páru. Tak, jak se zpočátku ukrývali, tak nyní již skotačí ve venkovním výběhu i vnitřní ubikaci,“ raduje se zooložka Libuše Veselá.

První příslušníci tohoto druhu přicestovali do olomoucké zoo v roce 1997 a pobývali v pavilonu žiraf. Návštěvníkům se později představili v pavilonu Kalahari. Přesně v něm totiž našli svůj domov. Ubikaci sdílí s hrabáči kapskými. Současný pár damanů skalních tvoří sameček přivezený ze Zoo v Hamburgu a samička z vlastního chovu v zoologické zahradě.

„Ačkoliv se jedná o afroarabský druh, tito damani stejně jako další obyvatelé tohoto pavilonu nesou stejný druhový název capensis. Na to, jestli jsou damani pro hrabáče dobří sousedé a spolubydlící, dostaneme odpověď až v době eventuálního odchovu u hrabáčů,“ popisuje mluvčí zoo Iveta Gronská.

daman

V Zoo Olomouc se podařilo odchovat už přes 20 mláďat. Damani skalní obývají africké křovinaté savany a skalní útvary. Jsou to poměrně malá zvířata, vážící do 5 kg, která na první pohled připomínají divoká morčata. Na předních nohách mají 4 prsty s kopýtky, která podobná nehtům, na zadních nohách potom prsty tři. Našlapují na chodidla s měkkými přilnavými polštářky. Při pohybu po téměř kolmých skalních stěnách v soutěskách se umí opírat hřbetem o protější skalní stěnu. Jejich pohyb v tomto prostředí je velmi obratný. Horní řezáky neustále dorůstají a u starších samců připomínají sloní kly. Se slony je spojuje také to, že jsou to zvířata velmi inteligentní. Živí se rostlinnou potravou, trávou, větvičkami a bylinami. Damani mají poměrně špatnou termoregulaci a velmi rádi se vyhřívají na sluncem rozpálených kamenech.

„Ačkoliv je to k nevíře, nejbližší příbuzní damanů jsou sloni, s nimiž je spojují některé kosterní znaky a příbuzenským vazbám nasvědčují i nejnovější poznatky molekulární biologie,“ upozorňuje mluvčí zoo Gronská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…