Zoo Ostrava: Čížek lesní

03.12.2022 13:13 | Tisková zpráva

„Čížečku, čížečku, ptáčku maličký, pověz mi čížečku…“. Tuto písničku si asi většina z nás pamatuje od dob, kdy navštěvoval mateřskou školu. Uměli bychom si však představit, jak vypadá jeho nositel? Dříve byl u nás tento drobný pěvec hojný, v současnosti není jeho situace v přírodě úplně příznivá. V areálu Zoo Ostrava je možné čížky díky dostatku vhodné potravy zahlédnout po celý rok, v zimním období zalétají i na krmítka.

Zoo Ostrava: Čížek lesní
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Čížek lesní (Spinus spinus) je drobný pěvec z čeledi pěnkavovitých (Fringillidae), s typickým kuželovitým zobákem a celkově šedozeleným a žlutým zbarvením peří. Samec je oproti samici výrazněji žlutý a má černé temeno. Tento krásně zbarvený pták hnízdí prakticky na celém území Evropy a část jeho populace také na rozsáhlém území ve východní Asii. Je částečně tažný. Severoevropské a středoevropské populace zimují v jižní Evropě a severní Africe, východoasijské na jihu Asie. Dříve bývali čížci oblíbenými klecovými ptáky, v současnosti je jejich odchyt zakázán.

V průběhu roku je snadné čížky pozorovat, protože se neustále ozývají svými jemnými zvukomalebnými hlasy. Pohybují se obratně v korunách olší a bříz, kde vyzobávají semínka těchto stromů. Ve druhé polovině zimy pak můžeme čížky zahlédnout také na krmítkách. Jedná se většinou o migrující jedince ze severní a východní Evropy. Čížka na krmítku potěší různá semínka, jako je například slunečnice. Přilétá v hejnech a je zajímavé sledovat, jak tito drobní ptáci rychle a obratně šplhají po krmítku, aby ulovili něco k snědku. Přitom se z něj nebojí vyhánět i o hlavu větší ptáky.

Zcela jiná je situace u našich hnízdících čížků. Ti nejsou ani zdaleka tak hojní a jen málokdo se může pochlubit, že viděl jejich hnízdo schované vysoko v korunách jehličnatých stromů, zejména v horských oblastech. V době odchovu mláďat se čížci živí i semeny dalších stromů ale mláďata však krmí téměř výhradně hmyzem.

Video zachycuje hejna čížků lesních v areálu Zoo Ostrava při shánění potravy. V přírodním areálu mají čížci o potravu postaráno po celý rok. Roste zde spousta starých olší i bříz, které tito ptáci s oblibou vyhledávají.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…