Zoo Ostrava: Kočičí mláďata

19.08.2012 18:15

Mládě kočky divoké se narodilo 24. června zkušené samici Nele, která úspěšně odchovala již několik mláďat. Pohlaví kotěte zatím neznáme, první kontrola proběhne až za pár týdnů. Samice je totiž velmi citlivá na vyrušení a změny, takže se v minulosti několikrát stalo, že jsme o mláďata přišli. Navíc tentokrát došlo v odchovu ke zcela zásadní změně – její partner, samec Hubert, nebyl po porodu mláděte oddělen, ale zůstal spolu se samicí.

Zoo Ostrava: Kočičí mláďata
Foto: ZOO Ostrava
Popisek: Plánek ostravské ZOO

Většina kočkovitých šelem patří mezi samotářská zvířata. Samec se se samicí potkává pouze v době říje, kdy dojde k páření, a poté se oba opět rozcházejí. Péče o mláďata pak zajišťuje výhradně samice. Naše dlouholeté chovatelské zkušenosti však ukazují, že u některých druhů malých kočkovitých šelem nejenže fungují páry společně mimo období péče o mláďata, ale dokonce i v době odchovu mláďat. Z chovatelského hlediska je dalším zajímavým aspektem i to, že samec s výchovou mláďat pomáhá.

Možná i oddělení Huberta bylo pro Nelu stresující, a proto se některé odchovy nepodařily. Společná péče probíhá doposud bez komplikací a pevně věříme, že přispěje k větší pohodě jak samice, tak i celé rodiny. Ošetřovatelé pozorovali, jak si otec s mládětem dokonce i hraje. Letošní mládě by se tak stalo osmým úspěšně odchovaným kotětem a prvním ve společné péči obou rodičů.

Naproti tomu u páru rysů karpatských je společné soužití i společná péče o mláďata v Zoo Ostrava několik let odzkoušená a potvrzená. Samice Bathory a samec Drákula společně vychovali již devět mláďat. 7. května se jim narodila další dvě, u nichž už pohlaví známe – oba jsou to kluci. V současné době jsou již rysata dobře pozorovatelná, často lehávají na velkém pařezu v přední části výběhu. Jelikož je přirozeným prostředím rysa les, je i výběh ostravských rysů porostlý stromky a keři, takže návštěvníci mají možnost pozorovat tuto vzácnou evropskou šelmu v jeho domovském prostředí. Ve volné přírodě je rys pozorovatelný jen stěží. Jednak pro svou plachost a obezřetnost, jednak pro své nenápadné zbarvení srsti, díky kterému dokonale splyne s okolím, zejména ale kvůli jeho nízké početnosti. Rys byl v minulosti stejně jako ostatní velké evropské šelmy (vlci a medvědi) pronásledován člověkem do té míry, že na mnohých místech úplně vymizel (byl vystřílen). V české přírodě byl rys vyhuben už na konci 19. století. Teprve přísná ochrana a repatriační projekty vedly k návratu těchto zvířat do naší přírody.

Také ostravská zoologická zahrada se podílí na záchraně rysa karpatského.  V letech 1970 až 1992 byl realizován projekt návratu rysa do české přírody a na další místa v Evropě. Projekt spočíval v tom, že na Slovensku, kde divocí rysi přežívali, se legálně odchytávala mláďata a ta se převážela právě do naší zoo. Zde nějakou dobu pobývala a poté byla vypouštěna na Šumavě, v Německu, Rakousku, Slovinsku, Itálii, Francii a Švýcarsku. Tento repatriační projekt byl tehdy velmi úspěšný a i díky němu se rysi opět rozšířili na mnoho míst Evropy. V roce 2008 se ostravská zoo zapojila do projektu Návrat rysov, který tentokrát probíhá na Slovensku v oblasti Velké Fatry. V tomto roce poskytla zoo slovenským kolegům dvě mláďata, rovněž potomky Bathory a Drákuly, která byla v oblasti vypuštěna a zároveň se stala hlavními hrdiny filmu, jenž byl součástí mediální kampaně upozorňující na klesající stavy těchto vzácných šelem ve volné přírodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…