Zoo Ostrava: Mezinárodní noc pro netopýry 2022

05.09.2022 12:47 | Tisková zpráva

Po letní přestávce pokračuje přednáškový cyklus Zajímavosti ze světa zoologie. Zářijová přednáška bude již tradičně věnována netopýrům – jediným aktivně létajícím savcům. Noc pro netopýry se zde uskuteční již poosmnácté.

Zoo Ostrava: Mezinárodní noc pro netopýry 2022
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Ve středu 7. září 2021 proběhne ve výukovém centru Zoo Ostrava od 18 do cca 22 hodin 26. ročník Mezinárodní noci pro netopýry (IBN). V zoo tato akce probíhá každoročně již od roku 2005. Letos se zde tedy uskuteční již poosmnácté. Účastníci se opět budou moci seznámit s životem netopýrů – jak tito jediní létající savci žijí, kolik druhů se vyskytuje v české přírodě, co je nejvíce ohrožuje, jak je lze chránit a proč jsou v přírodě důležití. Účastníci se také dozvědí, které druhy netopýrů se vyskytují přímo v areálu zoologické zahrady i na jiných místech Ostravy. Zájemci si budou moci prohlédnout techniku užívanou při výzkumu netopýrů a k vidění budou také živí netopýři. V případě příznivého počasí bude po přednášce následovat vycházka po večerní zoo s detektorem ultrazvuků sloužícím ke sledování těchto živočichů. Akci povede Martin Gajdošík z České společnosti pro ochranu netopýrů (ČESON).

V České republice se v současnosti IBN koná na přibližně 50 místech. Akci zajišťují členové ČESON, organizace založené roku 1991, a probíhá vždy na přelomu srpna a září. Průkopníky IBN se stali polští chiropterologové, kteří v letech 1995 a 1996 uspořádali dvě Polské noci pro netopýry. Tato aktivita pak v roce 1997 pokračovala jako Evropská noc pro netopýry (EBN), přičemž její 1. ročník se tehdy uskutečnil v Polsku, Švýcarsku a Velké Británii. Česká republika se připojila již ke 2. ročníku EBN v roce 1998, v Zoo Ostrava probíhá pravidelně od roku 2005.

Evropská noc pro netopýry začala být postupně pořádána i v mnoha neevropských státech a rozšířila se i do tak exotických lokací, jako je Egypt, Sýrie, Libanon, Korea či Jižní Amerika. Z Evropské noci se tak roku 2014 stala Mezinárodní noc pro netopýry (IBN). Informace o Mezinárodní noci pro netopýry jsou dostupné i na internetu na stránkách ČESON (www.ceson.org).

Název přednášky: Mezinárodní noc pro netopýry 2022
Přednášející: Martin Gajdošík, Česká společnost pro ochranu netopýrů a Slezské zemské muzeum Opava
Termín: středa 7. září od 18:00 hod.
Místo konání: výukové centrum zoo

Vstup na přednášku, jejíž realizaci finančně podpořily Moravskoslezský kraj a Ministerstvo životního prostředí ČR, je zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

16:08 Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes vypsal veřejnou zakázku na zhotovitele elektrifikace autobus…