Zoo Ostrava: Prohlídky pěstebních skleníků zahájeny

23.07.2021 7:37

Po delší přestávce pro Vás opět otevíráme pěstební skleníky. Najdete v nich bohatou kolekci tropických a subtropických rostlin z různých koutů světa. V sobotu 10. června budou zahájeny tradiční komentované prohlídky s průvodcem. Kvůli omezené kapacitě je nutné se předem nahlásit a během prohlídky dodržet aktuální opatření.

Zoo Ostrava: Prohlídky pěstebních skleníků zahájeny
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

V pěstebních sklenících v ostravské zoo v současnosti plodí i rozkvétají a nádherně voní různé druhy tropických a subtropických rostlin. „Například vůni rostliny muraje latnaté (Murraya paniculata), nazývané též oranžový nebo pomerančový jasmín, si návštěvníci skleníků často pletou s vůní nedaleko rostoucích citrusů. Je jí totiž velmi podobná, ale navíc je obohacena o jasmínovou složku.  Je to druh keře nebo malého stromu z čeledi routovité (Rutaceae) pocházející z jižní a jihovýchodní Asie a Austrálie. Její mladé listy jsou velmi aromatické a používají se jako koření a také v tradiční čínské medicíně. Sušené plody jsou součástí kari koření. Černé i zelené čaje se parfémují květy této rostliny. Je to také oblíbená hrnková rostlina, která se dá pěstovat i jako bonsaj,“ popisuje David Kubala, zahradník a jeden z průvodců po sklenících.

Zajímavou rostlinou, která přiláká pohledy návštěvníků, je také takara javanská (Dianella javanica). Rostlina pochází z jihovýchodní Asie a jihozápadního Tichomoří, kde roste ve vlhkých tropických lesích a křovinách, v lesních lemech i na suti sopečných svahů, kolem skal i na březích vodních toků. Pozornost přitahuje svými lesknoucími se fialovými až černými bobulemi. Pěstuje se jako ozdobná rostlina, její kořen má pak využití i v tradiční medicíně.

Prohlídky skleníků probíhají o víkendech, vždy v 11:00 a ve 14:00 hod. Sraz zájemců je vždy u vstupu do zoo, kde si skupinu vyzvedne průvodce. Prohlídky jsou zahrnuty v ceně vstupenky do zoo. Z důvodu omezené kapacity je nutná rezervace předem na tel. čísle 596 241 269 nebo osobně na vrátnici zoo. Do tropů s průvodcem se mohou návštěvníci vydat už tuto sobotu. Další informace najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…