Zoo Plzeň Plzeňská má sedm mláďat tučňáků Humboldtových

16.09.2019 15:25

Letošní jarní hnízdění tučňáků Humboldtových v Zoologické a botanické zahradě města Plzně přineslo sedm nových mláďat. Dva mladé tučňáky pokřtil se svojí rodinou první náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký. Vybrali pro ně jméno Vlasta a Mazlík.

Zoo Plzeň Plzeňská má sedm mláďat tučňáků Humboldtových
Foto: Zoo Plzeň
Popisek: Zoo Plzeň

Plzeňská zoologická zahrada chová tučňáky Humboldtovy od roku 1997. Množí je od roku 1999. Nejprve přijely dva páry z Frankfurtu, poté pár z Prahy a později tři samice ze Zlína. Vylíhlo se zde již skoro 200 mláďat tučňáků Humboldtových. Tučňáci hnízdí v párech, každý je schopný na jaře i na podzim odchovat dvě mláďata po inkubaci kolem 40 dní.

„V České republice chovají tento jihoamerický druh v rámci Evropského záchovného programu čtyři zoo, ústecká potom afrického tučňáka brýlového. V Evropě jej chová okolo 140 institucí. V Plzni patří tučňáci mezi nejoblíbenější chované druhy,“ vysvětlil mluvčí plzeňské zoologické zahrady Martin Vobruba.

Plzeňská zoo pro tučňáky upravila v roce 2018 jejich expozici v průchozí voliéru. Úprava umožnila i chov dalších ptáků – kachen, labutí apod. Mláďata tučňáků se do přepeření liší od dospělých jedinců jednodušší kresbou, nemají na břiše černou elipsu a nad okem bílý pruh.

Tučňáci Humboldtovi v plzeňské zoo

„Potravou tučňáků jsou v Plzni hlavně sledi. Krmení je denně rozděleno nadvakrát. Každý pták v průměru sní denně 10 ryb, což je přibližně 1 kilogram. V době hnízdění a krmení mladých je to až dvojnásobek,“ dodal Martin Vobruba.

Tučňáci obývají v 17 druzích pobřeží a ostrovy jižní polokoule, od Antarktidy přes Austrálii, Ameriku a Afriku zasahují až na Galapágy. Nežijí však v Arktidě a také nemají nic společného se současným Madagaskarem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…