dTest: Autosedačky obsahují více bakterií než záchodové prkénko

15.09.2018 9:30

Na dětských autosedačkách se vyskytuje mnoho různých bakterií. Jejich povrch je hygienicky srovnatelný se záchodovým prkénkem, jak zjistila britská spotřebitelská organizace Which?.

dTest: Autosedačky obsahují více bakterií než záchodové prkénko
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Zkoumání povrchu autosedaček odhalilo celou řadu číhajících bakterií, které jsou původci různých chorob. Britští kolegové (původní článek v angličtině je k dispozici zde) odebrali vzorky z přezek, z popruhů a z oblasti opěrek hlavy, tedy z míst, kterých se nejvíce dotýkají děti i jejich rodiče. Srovnali je se vzorky z domácích záchodových prkének. Každá sedačka byla testována na přítomnost různých bakterií včetně methicilin-rezistentního zlatého stafylokoka (MRSA), E.coli,  Clostridium difficile a stafylokoků. Na sedačkách bylo 30 typů bakterií, zatímco na prkénkách 16. U prkének je to obvyklé, ale dětské sedačky by měly rozhodně být čistší. Například enterobaketrie a enterokok, kterých bylo na sedačkách požehnaně, jsou spojovány s vážnými infekcemi. Do dětského těla, jehož imunita je slabší než u dospělých, mohou proniknout i pouhým škrábnutím.

Abychom ochránili zdraví svého dítěte, musíme se o autosedačky pečlivě starat a pravidelně je čistit. Čtěte návod, abyste uměli sedačku správně rozložit. Foťte nebo filmujte, abyste si zapamatovali postup a pak ji podle něj sedačku znovu složili. Očistěte nebo vyperte jednotlivé části podle návodu a informací na etiketách. Dejte si pak záležet na správném upevnění pásů, které zajišťují bezpečnost dítěte za jízdy. I do auta umísťujte sedačku podle návodu výrobce.

V našich nezávislých testech autosedaček sledujeme také, do jaké míry lze odnímatelné části sedaček prát v pračce. Nejnovější test dětských autosedaček naleznete již 23. října na našem webu a uveden bude i v listopadovém vydání našeho časopisu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…