dTest: Dozorové orgány nemohou kontrolovat vodu v mase hluboce zmrazených ryb

02.11.2012 12:00 | Zprávy

Některé hluboce zmrazené filety a filé z tresky a pangase obsahují i méně než 50 % rybího masa, zbytek představuje záměrně přidaná pitná voda. Prokázaly to analýzy časopisu dTest, který testoval 22 namátkou koupených výrobků. Při srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa zaplatí spotřebitel za přidanou vodu od 82 do 208 Kč.

dTest: Dozorové orgány nemohou kontrolovat vodu v mase hluboce zmrazených ryb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Spotřebitelé si dlouhodobě stěžují na to, že hluboce zmrazené filety a filé z tresky a zejména sladkovodního pangase obsahují příliš mnoho vody. Výsledky testu, který provedl časopis dTest, jim dávají zcela za pravdu. "Pomocí laboratorních analýz lze přesně zjistit, kolik masa a kolik vody obsahuje rybí výrobek," uvádí Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest. Analýzy se zaměřily nejenom na podíl glazury na povrchu filetů a filé, ale i na vodu přidanou přímo do rybího masa.

Mnozí zpracovatelé ryb používají technologii "Double Frozen", tedy "dvakrát zamrazeno". Ryby jsou zmrazeny na moři, poté na pevnině rozmrazeny a zpracovány. Při uvedené technologii dochází ke ztrátě buněčné vody, ale i bílkovin a dalších živin, a tím ke snížení hmotnosti. Před opětovným zmrazením se proto rybí maso nakládá do roztoku pitné vody, fosfátů, kyseliny citronové, chloridu sodného. "Do masa se nasákne voda a chemičtí pomocníci ji výtečně zadrží a během transportu a skladování nepustí," dodáv! á Rozová.

Voda záměrně přidaná do hluboce zmrazených ryb a rybích výrobků přináší velké zisky na úkor spotřebitelů. Dodavatelé a distributoři se ale nemusí ničeho obávat, neboť dozorové orgány jsou ve své kontrolní činnosti vázány "Metodickým pokynem stanovujícím jednotný postup pro kontrolu označování hluboce zmrazených ryb a rybích výrobků", který vydala Sekce potravinářských výrob -- Úřad pro potraviny Ministerstva zemědělství. Od srpna 2009 mohou kontrolovat pouze hmotnost glazury, nikoliv hmotnost vody záměrně přidané a zadržené přímo v rybím mase. "Metodický pokyn svázal kontrole ruce a spotřebitele vydal napospas dodavatelům a distributorům," uzavírá Rozová.

Bezkonkurenčním "přeborníkem" provedeného testu při srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa je značka Frionor, filety z tresky pestré (minimální trvanlivost do konce 05/2014), kdy cena přidané vody vychází na 208 Kč. Následují značky Equus, rybí filety z tresky (minimální trvanlivost 26/0! 2/14) se 148 Kč za vodu, Nowaco, glazované filety z pangase (m! inimální trvanlivost 04.10.2013) 143 Kč a Nowaco, filé z pangase (minimální trvanlivost 01-10-2013) 137 Kč.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dTest

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

A co s tím dělá vaše vláda?!

Podle mě nezneužívá situace, kdy jsou nějaké potraviny více žádané jen Agrofert, jak tvrdíte (https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/ODS-Majitel-poslancu-ANO-si-zvysi-trzby-a-jeho-nohsledi-hazou-na-vladu-zdrazovani-772577), ale snad všichni prodejci. A můj dotaz je prostý, co jste...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

VZP: Kyberšmejdi opět útočí přes e-maily

16:14 VZP: Kyberšmejdi opět útočí přes e-maily

VZP ČR opět zaznamenala nové pokusy o podvod. Internetoví podvodníci se tentokrát snaží získat citli…