dTest: Dozorové orgány nemohou kontrolovat vodu v mase hluboce zmrazených ryb

02.11.2012 12:00 | Zprávy
autor: dTest

Některé hluboce zmrazené filety a filé z tresky a pangase obsahují i méně než 50 % rybího masa, zbytek představuje záměrně přidaná pitná voda. Prokázaly to analýzy časopisu dTest, který testoval 22 namátkou koupených výrobků. Při srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa zaplatí spotřebitel za přidanou vodu od 82 do 208 Kč.

dTest: Dozorové orgány nemohou kontrolovat vodu v mase hluboce zmrazených ryb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Spotřebitelé si dlouhodobě stěžují na to, že hluboce zmrazené filety a filé z tresky a zejména sladkovodního pangase obsahují příliš mnoho vody. Výsledky testu, který provedl časopis dTest, jim dávají zcela za pravdu. "Pomocí laboratorních analýz lze přesně zjistit, kolik masa a kolik vody obsahuje rybí výrobek," uvádí Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest. Analýzy se zaměřily nejenom na podíl glazury na povrchu filetů a filé, ale i na vodu přidanou přímo do rybího masa.

Mnozí zpracovatelé ryb používají technologii "Double Frozen", tedy "dvakrát zamrazeno". Ryby jsou zmrazeny na moři, poté na pevnině rozmrazeny a zpracovány. Při uvedené technologii dochází ke ztrátě buněčné vody, ale i bílkovin a dalších živin, a tím ke snížení hmotnosti. Před opětovným zmrazením se proto rybí maso nakládá do roztoku pitné vody, fosfátů, kyseliny citronové, chloridu sodného. "Do masa se nasákne voda a chemičtí pomocníci ji výtečně zadrží a během transportu a skladování nepustí," dodáv! á Rozová.

Voda záměrně přidaná do hluboce zmrazených ryb a rybích výrobků přináší velké zisky na úkor spotřebitelů. Dodavatelé a distributoři se ale nemusí ničeho obávat, neboť dozorové orgány jsou ve své kontrolní činnosti vázány "Metodickým pokynem stanovujícím jednotný postup pro kontrolu označování hluboce zmrazených ryb a rybích výrobků", který vydala Sekce potravinářských výrob -- Úřad pro potraviny Ministerstva zemědělství. Od srpna 2009 mohou kontrolovat pouze hmotnost glazury, nikoliv hmotnost vody záměrně přidané a zadržené přímo v rybím mase. "Metodický pokyn svázal kontrole ruce a spotřebitele vydal napospas dodavatelům a distributorům," uzavírá Rozová.

Bezkonkurenčním "přeborníkem" provedeného testu při srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa je značka Frionor, filety z tresky pestré (minimální trvanlivost do konce 05/2014), kdy cena přidané vody vychází na 208 Kč. Následují značky Equus, rybí filety z tresky (minimální trvanlivost 26/0! 2/14) se 148 Kč za vodu, Nowaco, glazované filety z pangase (m! inimální trvanlivost 04.10.2013) 143 Kč a Nowaco, filé z pangase (minimální trvanlivost 01-10-2013) 137 Kč.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

JUDr. Jindřich Rajchl byl položen dotaz

Nemyslíte, že mají všichni právo vyjádřit svůj názor?

To mají snad třeba umělci mlčet, jen proto, že jsou známí – viz váš komentář https://www.parlamentnilisty.cz/profily/JUDr-Jindrich-Rajchl-132491/clanek/Kde-ti-potulni-kejkliri-nabyli-dojmu-ze-rozumi-politice-143120? A když se někdo známí objeví třeba na nějakém mítinku nebo sjezdu politikům, myslím,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražské služby: Popeláři jsou připraveni na vánoční a novoroční svoz odpadu

22:33 Pražské služby: Popeláři jsou připraveni na vánoční a novoroční svoz odpadu

Konsorcium Pražské odpady 2016–2025, které tvoří Pražské služby spolu s dalšími společnostmi, zajist…