dTest: E-cigarety dělají z dospívajících kuřáky tabáku

28.01.2018 21:30

Elektronické cigarety obsahují tekutý nikotin a mohou udělat z dospívajících kuřáky klasických tabákových cigaret. Vypovídají o tom výsledky různým způsobem výsledky četných studií. Tomuto závažnému tématu se věnovala na svých webových stránkách americká spotřebitelská organizace Consumer Reports.

dTest: E-cigarety dělají z dospívajících kuřáky tabáku
Foto: dTest
Popisek: dTest

V rámci výzkumu lékařské fakulty Yaleovy univerzity odborníci sledovali přes 800 středoškolských studentů po dobu tří let. Zjistili, že teenageři, kteří v roce 2013 používali elektronické cigarety, vykazovali rok poté sedmkrát větší riziko přechodu ke klasickým. I když některé studie naznačují, že mají e-cigarety potenciál v odvykání kouření u dospělých, tato studie rozhodně není první, která vypovídá o opačném účinku na mládež. Zatímco ty předešlé hovořily jen o střídání klasických a elektronických cigaret, z této podle profesora pediatrie, doktora Jonathana Kleina z univerzity Illinois, vyplývá, že dospívající mají sklon začínat e-cigaretami, z nich se u nich vyvine závislost a pak přecházejí ke kouření tabáku.

Ne všichni s touto interpretací souhlasí. Kenneth Warner, emeritní profesor Michiganské univerzity studující chování kuřáků, říká, že se nejedná o důkazy, že by e-cigarety vytvářely závislost na nikotinu, a že spíše vedou mládež k experimentování s různými způsoby kouření. Tvrdí, že kouření klasických tabákových cigaret na druhém stupni základních škol a na středních školách prudce klesá. Nedávné údaje amerických center pro kontrolu chorob a prevenci mu dávají za pravdu.

Jak mohou e-cigarety dospívající ohrozit

Elektronické cigarety lákají mladé lidi velkým množstvím oblíbených příchutí, obsahují však nikotin, který je poznamenává hůře než dospělé. Dospívající mozek je citlivější a snadněji v něm vznikne závislost, v důsledku které pak teenageři přejdou k tabákovým cigaretám, vodním dýmkám nebo doutníkům. Podle zprávy Americké pediatrické akademie z ledna 2017 může vystavení nikotinu v mladém věku zvýšit pravděpodobnost užívání dalších drog. Jiná studie zjistila, že u současných nebo bývalých uživatelů e-cigaret je dvakrát větší pravděpodobnost vytrvalého kašle, překrvení plic a bronchitidy než u nekuřáků. I samotná ochucovadla e-cigaret obsahují látky, které dráždí dýchací cesty a jsou spojovány s jizvením plicní tkáně.

Jak o tom s dospívajícími mluvit

I když jste přesvědčeni, že váš teenager nekouří ani elektronické, ani tabákové cigarety, je důležité s ním o tom hovořit. Četné reklamy nelze přehlédnout a mohou ho samozřejmě lákat k vyzkoušení. Důležité je chovat se nenuceně – zaveďte rozhovor na toto téma, když například projdete před prodejnou e-cigaret nebo když na ně spolu uvidíte reklamu. Zeptejte se na jeho názor, vysvětlete mu, že jsou e-cigarety nezdravé, protože obsahují drobné částice poškozující plíce a nikotin, který škodí soustředění, paměti a způsobuje i další problémy. Je třeba zdůraznit, že jeho mozek se bude stále ještě vyvíjet až do věku 25 let, a je proto zranitelnější, citlivější k negativním účinkům nikotinu.

Dobrou zprávou pro rodiče je, že podle odborníků dítě, které si na střední škole e-cigarety neoblíbí, to k nim i k těm tabákovým bude táhnout mnohem méně i později, protože v dospělosti se lidé obecně lépe kontrolují a bývají zodpovědnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…