dTest: Evropská reforma autorského práva otevírá cestu k omezení sdílení obsahu na internetu

14.09.2018 9:20

Podoba směrnice o autorském právu, jak ji včera odhlasoval Evropský parlament, povede k výrazné proměně online sdílení uživatelsky vytvořeného obsahu. Hrozí, že každé video, hudební nahrávka či obrázek potenciálně zasahující do autorsky chráněných práv, bude kontrolován a blokován ze strany online platforem.

dTest: Evropská reforma autorského práva otevírá cestu k omezení sdílení obsahu na internetu
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

„Včerejší hlasování v Evropském parlamentu považujeme za zklamání pro spotřebitele. Pravděpodobně totiž povede k zásadnímu omezení svobody šíření obsahu prostřednictvím internetu,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest. Například spotřebitelsky vytvořené video pro nekomerční účely s fotkami z dovolené, ve kterém hraje na pozadí oblíbená hudební skladba tvůrce videa, by podle nových pravidel bylo porušením autorského práva.

Reforma nerespektuje realitu internetového prostoru 21. století, jelikož v dnešní době je považováno za zcela běžné, že se spotřebitelé na internetu vyjadřují sdílením nejrůznějšího obsahu, který mohou i drobně poupravit. „Právní úprava navrhovaná Evropským parlamentem takové sdílení výrazně omezuje, čímž může ovlivnit svobodu projevu, kreativitu a výměnu názorů napříč Evropskou unií,“ upozorňuje Lukáš Zelený.

Je však nutné si uvědomit, že včerejším hlasováním Evropský parlament pouze schválil svou pozici k dalšímu vyjednávání v rámci takzvaného trialogu. Toho se kromě Evropského parlamentu účastní také Evropská komise a Rada EU, v níž mají slovo členské státy. „Na závěrečnou podobu směrnice si budeme muset ještě několik měsíců počkat. S našimi kolegy z evropské spotřebitelské organizace BEUC věříme, že se nakonec podaří dojednat spotřebitelsky příznivější podobu směrnice,“ uzavírá Zelený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…