dTest: Na co myslet při nákupu turistických bot

19.07.2020 7:34

Turistické boty chrání nohy před povětrnostními podmínkami i nástrahami terénu. Výběru je třeba věnovat zvláštní pozornost.

dTest: Na co myslet při nákupu turistických bot
Foto: dTest
Popisek: dTest

Slovinský spotřebitelský svaz ZPS pro vás připravil několik bodů, které je při výběru turistických bot vzít v potaz.

Účel

Než se vydáte do obchodu, rozhodněte se, jak budete boty používat. Rádi šplháte do strmých kopců, nebo si užíváte spíše procházky po méně náročných trasách? Chodíte v létě nebo v zimě? Existuje mnoho druhů turistických bot, ale dělí se hlavně na nízké a kotníkové nebo na obuv pro náročný, střední a lehký terén.

Nízké boty jsou určeny na suchý a nenáročný povrch. Jsou z lehkých materiálů, které poskytují dostatečnou ochranu a podporu nohy při běžné chůzi. Někdy mají prodyšnou voděodolnou membránu. Nejsou vhodné pro osoby, které mají problém s kotníky. Na umělých lezeckých stěnách i na skalách se používají speciální nízké boty, tzv. lezečky.

Kotníkové boty pro mírně náročný terén jsou o něco těžší, ale lépe chrání kotníky. Jsou pevnější, ze silnějšího materiálu a mají pevnější podrážku.Některé modely chrání chodidlo proti vnějším nárazům, zejména v oblasti prstů. Podešev je často vyrobena z kombinace etylenvinylacetátu (EVA) nebo polyuretanu (PU) a pryže.

Boty určené do terénu vysokých hor bývají nejvyšší a nejtěžší. Sahají nad kotníky a jsou vyrobeny z nejodolnějších materiálů. Mívají nejlepší izolaci a nejkvalitnější membránu. Podrážka je tvrdší a má hlubší profil, který zpravidla umožňuje připevnění maček. Kolem podešve je po celém obvodu přilepena gumová vrstva, která chrání kožené části před poškozením ostrými kameny.

Letní turistická obuv je vyrobena z lehčích materiálů než zimní. Také chrání nohu před vnějšími vlivy, ale je prodyšnější.

Podrážka patří k nejdůležitějším částem turistických bot. Lehčí boty mají měkčí a lehčí podrážku, zatímco podešev vysokých bot by měla být těžší a pevnější. Jejím úkolem je dobrá přilnavost za různých povětrnostních podmínek a na různém terénu. Gumová podrážka časem tvrdne a ztrácí pružnost, což výrazně zvyšuje možnost uklouznutí, zejména na mokrých površích. Proto je vhodné měnit turistické boty každých pět let. Někteří výrobci dokonce umožňují výměnu opotřebované podrážky.

Nekupujte do zásoby

Mnoho výrobců turistické obuvi používá pro výrobu podešví kombinaci gumy a polyuretanu, zejména u bot střední třídy. Podrážka je tak lehčí, levnější a dobře pruží. Polyuretan však reaguje na vlhkost vzduchu a po několika letech se začne rozpadat bez ohledu na to, zda jste boty použili nebo ne.

Zkoušejte správně, vybírejte s rozmyslem

Turistické boty nejsou levné a nekupujete je na jednu sezónu. Obejděte různé obchody, vyzkoušejte různé značky a modely. Nechte si poradit – prodejci ve specializovaných obchodech jsou často odborníci s vlastními zkušenostmi.

Boty kupujte v odpoledních nebo večerních hodinách, kdy jsou vaše nohy unavenější nebo i oteklejší. Noha se mění také s věkem. Klenba chodidla klesá a nohy jsou pak delší a širší než v mládí. Změny nohou jsou ovlivněny rovněž dalšími okolnostmi, jako je velká změna hmotnosti nebo těhotenství.

Boty zkoušejte v ponožkách, se kterými je budete používat. Měli byste se v nich cítit pohodlně od první chvíle. Obuv musí být dostatečně široká a dostatečně dlouhá, aby prsty měly dostatek prostoru i při chůzi z kopce. Myslete na každou nohu zvlášť, každá z nich má své zvláštnosti. Podle vědeckých výzkumů pravá většinou není stejná jako levá. Nenechte se příliš ovlivnit zkušenostmi jiných osob či vzhledem nebo cenou. Ani rozměr, který jste od stejné značky měli minule, nemusí u nového modelu odpovídat optimální velikosti pro vaše nohy. Projděte se dlouze po obchodě, zkuste chůzi po schodech. I slabý nepříjemný pocit se při náročně túře mnohokrát znásobí. Nikdy nepočítejte s tím, že se boty při používání „roztáhnou“.

Na nové boty si zvykejte postupně. Udělejte si kratší túry do nedalekých kopců. Pokud na to není čas, vezměte si na větší túru s sebou náhradní starší pár, abyste se v případě problémů přezuli.

Pravidelnou a správnou údržbou turistických bot zajistíte zachování jejich důležitých kvalit: odpuzování vody, prodyšnosti, tvaru nebo vzhled. Po každém použití je nejprve vysušte, ale nesmíte je přesušit. Nepoužívejte teplotu vyšší 40 ° C, nedávejte je k přímému zdroji tepla (kamna, radiátor) nebo na přímé slunce. Vložky vyjměte a sušte zvlášť. Do mokré obuvi vložte zmačkaný novinový papír, který absorbuje vlhkost a pomůže zachovat jejich tvar. Bude-li třeba, několikrát ho vyměňte. Povrch bot očistěte měkkým kartáčem nebo vlhkým hadříkem. Nastříkejte je několika slabšími vrstvami impregnace nebo je natřete vhodným krémem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…