dTest: Neonikotinové pesticidy zabíjejí včelstva

26.03.2018 9:11

Studie Evropského úřadu pro kontrolu potravin EFSA potvrdila nebezpečnost neonikotinových insekticidů pro včely. Omezení jejich používání není dostatečné a předpokládá se, že Evropská komise a členské státy EU podniknou potřebné kroky k jejich úplnému zákazu.

dTest: Neonikotinové pesticidy zabíjejí včelstva
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Francouzská spotřebitelská organizace UFC-Que Choisir cituje vyjádření EFSA z 28. února, podle kterého používání neonikotinových pesticidů ohrožuje jak divoká, tak chovaná včelstva. Závěry studie se částečně liší podle aplikace přípravků, druhu včel a jejich vystavení účinku chemikálií, ale obecně bylo riziko potvrzeno pro všechny tři podrody včel.

Již v roce 2013, 15 let po začátku polemik o vznikajících problémech, EFSA poprvé poukázala na toxické účinky těchto přípravků na včelstva. V roce 2016 zveřejnila další velmi varovné poznatky. V současnosti platí evropské moratorium na používání tří neonikotinových pesticidů – klothianidinu, imidaklopridu a thiamethoxamu. Je zakázáno jejich používání na všechny kultury, které včely přitahují. Údaje francouzského ministerstva zemědělství z loňského roku přesto ukazují, že jejich prodej za tři roky trvání moratoria ve Francii nejen neklesl, ale dokonce stoupl o 4 %.

Výzkum z let 1995-2014 na divokých semenožravých ptácích navíc ukázal, že neonikotinové pesticidy nezabíjejí jen včely.  Podle informací francouzského Státního úřadu pro lov a divokou faunu ONCFS, který se na studii podílel, v 70 % případů existovala souvislost mezi úmrtností ptáků a působením imidaclipridu při ošetření rostlinných kultur.

Podle kolegů z UFC-Que Choisir by bylo trestuhodné nerozhodnout o úplném zákazu použití neonikotinových pesticidů na evropské i národní úrovni, bylo by to jasné přehlížení reálného nebezpečí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…