dTest: Nové geneticky modifikované organismy na evropském trhu

27.01.2018 9:58

Od prosince 2017 je v Evropské unii povoleno použití dalších šesti geneticky upravených organismů (GMO). Jde o hospodářské rostliny pěstované primárně jako krmivo pro zvířata. Referoval o tom i španělský spotřebitelský web OCU.

dTest: Nové geneticky modifikované organismy na evropském trhu
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Jedná se o rostliny geneticky upravené tak, aby lépe odolávaly nepříznivým účinkům prostředí, nemocem a škůdcům a zároveň měly lepší výnosy. V tomto případě jsou to čtyři odrůdy sóji, jedna řepky a jedna kukuřice. Přidaly se k celkem 60 upraveným odrůdám sóji, kukuřice, bavlny a řepy, které smějí na evropský trh.

Schválení zahrnuje možnost použití v krmivech i potravinách, v praxi je však téměř nemožné používat GMO v potravinové výrobě. Důvod je jednoduchý – musely by pak být bezpodmínečně uvedeny na etiketě, což činí produkty téměř neprodejnými. Jsou tedy široce používány v krmivu hospodářských zvířat. Musí sice být napsány na štítku, ale dále se už neobjeví na produktech získaných ze zvířat, která toto krmivo konzumovala.

Reálně tak GMO nacházíme jen v krmivech a nikoliv v potravinách. Jejich pěstování v Evropské unii je také velmi omezené – jde jen o kukuřici a jen v některých zemích, protože ostatní ji na svém území nepovolily. Také uvedení geneticky modifikovaných krmiv na trh je závislé na národní legislativě. Co si kdo povolí, to má, co si zakáže, to se k němu nedostane.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …