dTest: Výrobci stále produkují přeslazené potraviny

18.07.2018 21:39 | Zprávy

Různí výrobci často používají výrazně více cukru, než by bylo k dosažení kýžené chutě nutné. Spotřebitelská organizace Consumentenbond vyzvala nizozemskou vládu, aby regulovala množství cukru v potravinách.

dTest: Výrobci stále produkují přeslazené potraviny
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Holandští kolegové sestavili denní jídelníček z výrobků, které jsou prezentovány jako zdravé. U podobných produktů pak srovnali množství obsaženého cukru a zjistili, že rozdíly jsou ohromné. Kávový nápoj v prášku nebo cereální tyčinka měly dvaapůlkrát více cukru než stejné výrobky od jiné společnosti. V případě omáčky teriyaki zjistili dokonce čtyřnásobný rozdíl.

Světová zdravotnická organizace doporučuje konzumaci maximálně 50 g cukru pro ženy a 60 g pro muže na den. Kdyby však spotřebitel volil vždy zboží z nejnižším obsahem cukru, stejně by se dostal na průměrných 67 g denně. Kdo by sáhl po slazenějších variantách, dostal by se nejméně na 160 g, což odpovídá takřka 40 kostkám cukru.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Elektroauta

Jestli vás fakt zajímá, jakou mám zkušenost s elektroauty, tak já vám to řeknu. Žádnou, protože na takové auto nemám. Podle vašeho článku, ale vy ty auta střídáte pomalu jak ponožky. Dokážete se vžít do života většiny z nás, kteří prostě na nové auto nemají? A pokud koupí starší auto, což většina dě...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Zadlužení veřejného sektoru stále roste

16:13 ČSÚ: Zadlužení veřejného sektoru stále roste

Výsledek hospodaření veřejného sektoru v Česku za rok 2024 skončil v deficitu na úrovni 3,0 % HDP. H…