Proměna velehradského poutního areálu: rehabilitace a inovace

05.07.2012 9:09

Rozhodnutím o poskytnutí dotace ve výši 345,837.000,00 Kč pro projekt „Velehrad – centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy“, které bylo dne 30. 11. 2009 podepsáno panem Václavem Riedlbauchem, ministrem kultury České republiky a P. Petrem Přádkou SJ, farářem Římskokatolické farnosti Velehrad, který je statutárním zástupcem příjemce dotace, byla započata náročná obnova historického jádra Velehradu.

Proměna velehradského poutního areálu: rehabilitace a inovace
Foto: Archiv
Popisek: Velehrad

Rozpočet projektu je financovaný Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj a státním rozpočtem ČR prostřednictvím Integrovaného operačního programu IOP. V souladu s Podmínkami o poskytnutí dotace Římskokatolická farnost Velehrad zajišťuje svým pětičlenným pracovním týmem kompletní realizační fázi projektu, a to i díky laskavé pomoci hlavního partnera projektu - Arcibiskupství olomouckého.

Díky finanční dotaci došlo k zásadní proměně poutního místa Velehrad. Od zahájení projektu, v uplynulých dvou a půl letech, prodělalo poutní místo Velehrad zásadní změnu srovnatelnou svým rozsahem pouze se stavebními pracemi, které si ve velehradském klášteře vynutil rozsáhlý požár v roce 1681. Současná obnova po stavební stránce v podstatě definitivně dokonala přerod zrušeného cisterciáckého kláštera (1784) v poutní místo. Zároveň však došlo i ke zhodnocení celku bývalého kláštera, který byl v roce 2008 prohlášen za Národní kulturní památku.

Náročná obnova zahrnula mimo jiné i nové architektonické ztvárnění ploch nádvoří areálu baziliky Velehrad, vybudování nového hygienického zařízení, nového vstupu do lapidária, stavební obnovu pozůstatků středověkého kláštera - v širším povědomí známých jako „lapidárium.“ Zde také vznikne stálá expozice „Velehrad na křižovatkách evropských dějin“, která bude mít své pokračování ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje. Dále zahrnula rekonstrukci bývalých hospodářských stavení sýpky a konírny v multifunkční objekt, tzv. „Velehradský dům svatých Cyrila a Metoděje“. Obnovena byla také budova fary tvořící součást klášterních objektů. V současnosti probíhají práce na rekonstrukci kostelíku Cyrilka, pokračují restaurátorské práce na obnově interiéru hlavní lodi baziliky, kůru, podkruchtí a varhanního stroje i nástroje, bude zahájena obnova pláště baziliky. Na základě rozsáhlých archeologických průzkumů, které jsou nedílnou součástí obnovy areálu, je před námi ještě zahájení realizace prezentace Opatského domu.

Projekt Velehrad – centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy je nyní v poslední třetině své realizační fáze.

V obnoveném areálu bude možné důstojným způsobem oslavit jubileum 1150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, které si na tomto místě připomeneme v příštím roce. Jsme přesvědčeni, že cílená finanční dotace z evropských fondů značným způsobem zlepšila komfort letošních CM oslav pro poutníky i návštěvníky tohoto poutního místa. Veliké poděkování patří všem, kteří se na opravě areálu podílejí i všem, kteří na obnovu areálu přispěli a přispívají finančně či duchovně svými modlitbami a oběťmi.

P. Petr Přádka SJ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

19:15 ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

Spotřeba zemního plynu v České republice v prvním čtvrtletí roku v meziročním porovnání znovu klesla…