Nečas poslal Merkelové ostrý a tvrdý dopis. Ve fantazii Klausova muže

26.12.2011 19:21

Nedořešená situace okolo případné devadesátimiliardové půjčky pro Evropskou unii respektive MMF otevírá prostor pro spekulace a veřejná vyjádření. Jako jeden z posledních se chopil pera předseda Svobodných, prezidentu Klausovi blízký ekonom Petr Mach a vyjádřil ve fingovaném dopise pro německou kancléřku Angelu Merkelovou imaginární postoj Petra Nečase.

Nečas poslal Merkelové ostrý a tvrdý dopis. Ve fantazii Klausova muže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Mach

Podmínka přispět částkou 3,5 miliardy eur přibližně 90 miliardami korun za Českou republiku byla sice vypuštěna z návrhu dohody o půjčce pro Mezinárodní měnový fond (MMF), která má přispět k řešení dluhových problémů eurozóny, ale podle ministra financí Miroslava Kalouska se o české půjčce pro MMF bude dál jednat.

Kalousek soudí, že se jedná o dobře uložené peníze, naproti tomu premiér Petr Nečas, prezident republiky Václav Klaus, ale také guvernér ČNB Miroslav Singer by do Bruselu neposlali nic, s poukazem, že by si republika musela sáhnout do vlastních devizových rezerv.  Česká vláda si chce k půjčce vyžádat další informace a analýzy, ale dle Nečase nebude přenášet odpovědnost v rozhodování na Českou národní banku, která devizové rezervy spravuje.

Nečasovo počáteční měkké NE po intervenci Václava Klause ztvrdlo, což by se podle Petra Macha neměl  premiér bát vyjádřit a měl by zaslat Merkelové dopis v podobném znění:

 

Vážená paní spolková kancléřko,
 

obdržel jsem Vaši žádost o půjčku, resp. vaši nabídku České republice, aby investovala 3,5 mld eur (90 miliard korun) formou půjčky do Mezinárodního měnového fondu, který chce příští rok peníze investovat do státních dluhopisů zemí eurozóny, tedy do dluhopisů, které si už žádný soukromý investor není ochoten kupovat.
Na zasedání vlády a po konzultacích s Českou národní bankou jsme se rozhodli vaši nabídku nevyužít.
Vzali jsme přitom do úvahy, že naše centrální banka má své prostředky nyní investované mimo jiné v cenných papírech Švýcarska, Kanady, Austrálie a dalších zemí, jakož i v akciích prosperujících firem. Řecké a podobné nyní bezcenné dluhopisy jsme včas prodali. Ve vší úctě k odhodlanosti vašich přátel z eurozóny dostát za pět let svým závazkům nepovažujeme za výhodné tyto cenné papíry prodat, abychom za utržené peníze poskytli půjčku fondu, který za ni záhy nakoupí italské a řecké dluhopisy.
Neberte prosím naše rozhodnutí nevyužít vaši nabídku jako jakýkoliv akt nepřátelství. Náš poradce Národní ekonomické rady vlády Tomáš Sedláček (ten s těmi rezavými vlasy), říká, že není nic výhodnějšího, než takováto půjčka Mezinárodnímu měnovému fondu. Naše nevyužití vaší nabídky tak bude jistě příležitostí pro spoustu dalších zájemců z celého světa takovou investici učinit.
Náš ministr financí ovšem řekl, že „z fiskálního hlediska je ta operace velmi nevýhodná a velmi riskantní“ a navrhoval, ať se pokusíme dojednat lepší podmínky půjčky.
Napadlo mě tedy, že bychom vám rádi půjčku poskytli, pokud byste jako třetí strana poskytli nějakou rozumnou záruku. Z výroční zprávy vaší centrální banky vyplývá, že máte 3 tisíce tun zlatých rezerv. Pokud nám dáte do zástavy 90 tun zlatých rezerv, což odpovídá požadované půjčce, rádi vám za férový úrok půjčku pro vaše přátele poskytneme. V případě, že by nebyli schopni vrátit půjčku v tomto ekvivalentu, by zástava propadla v náš prospěch.
Pravděpodobnost, že by půjčku řádně nesplatili, nebo že by došlo ke znehodnocení eura, jistě považujete za zanedbatelnou, takže tu zástavu berte jen jako symbolickou. Pravděpodobnost, že se vám zástava nevrátí, je stejně malá, jako že Itálie nebude schopna půjčky řádně splatit nebo že se euro do doby splatnosti znehodnotí.
Neváhejte se na nás znovu obrátit, pokud by vám nabízené podmínky vyhovovaly.
S přátelským pozdravem,
Petr Nečas
předseda vlády České republiky
Dopis je fikce. Autor: Petr Mach

Krát dva

V současné době má Česká republika závazek vůči MMF ve výši 92 miliard korun. Nová půjčka by znamenala příslib dalších 89 miliard a tedy zdvojnásobení závazku na cca 180 miliard korun, což představuje asi 23 procent rezerv ČNB. "Kdyby se ČNB řídila pravidly pro komerční bankovnictví, mohla by její expozice v jedné instituci činit maximálně jednotky miliard korun.  Samozřejmě, že MMF jako dlužník je institucí mimořádně bezpečnou. Přesto považuji za vhodné zamyslet se nad jeho budoucí schopností plnit své závazky," uvedl v minulosti guvernér ČNB Singer.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

8:43 Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

„Včerejšek nefunguje, nefungují ani včerejší kontakty“ – to byla slova ministra zahraničí Lubomíra Z…