Ministr Kohout dostal další funkci. Brzy v ní ale skončí

11.09.2013 20:30

Novým šéfem rady vlády pro národnostní menšiny se ve středu stal ministr zahraničí v demisi Jan Kohout. Jmenoval ho kabinet, vyplývá z informací na webu vlády. Kohout vystřídal v čele rady bývalého šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga.

Ministr Kohout dostal další funkci. Brzy v ní ale skončí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jan Kohout

Kohout bude radu řídit do nástupu nové vlády, kterou bychom mohli mít ještě letos. Kabinet také schválil zprávu o situaci národnostních menšin za loňský rok. Projednal ji už v srpnu, dodatečně ale dokument stáhl, a to údajně kvůli informacím o ruské menšině.

Rada má hájit zájmy národnostních menšin

"S ohledem na zajištění kontinuity v činnosti rady pro národnostní menšiny vláda na podnět premiéra rozhodla, aby jejím předsedou byl jmenován ministr zahraničních věcí Jan Kohout," uvedl tým vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Kohout v čele rady zůstane ale zřejmě jen několik týdnů.

Předsedou rady bývá podle statutu člen kabinetu, zpravidla jeho místopředseda. Tím Kohout není. Šéf rady svolává a řídí její jednání, podepisuje také doporučení pro vládu. Za jeho nepřítomnosti ho zastupuje místopředseda rady, kterého tím pověřil. Zasedání se obvykle konají jednou za čtvrt roku. Poslední se uskutečnilo podle informací z webových stránek rady 17. června.

Rada vznikla na podzim roku 2001. Snaží se hájit zájmy národnostních menšin. Navrhuje různá opatření či změny zákonů. Má 32 členů, zástupce v ní má 14 minorit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

8:43 Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

„Včerejšek nefunguje, nefungují ani včerejší kontakty“ – to byla slova ministra zahraničí Lubomíra Z…