Vláda stále nemá koncepci českého působení v EU

13.12.2011 17:24

Úřad premiéra Petra Nečase (ODS) otálel několik měsíců s předložením návrhu koncepce českého působení v EU, odkládal to kvůli nejasnému vývoji sedmadvacítky zmítané dluhovou krizí. Nakonec však rozhodl, že dokument do vlády půjde, i když se situace v EU neustále mění.

Vláda stále nemá koncepci českého působení v EU
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Dokument naváže na koncepci české zahraniční politiky, kterou kabinet schválil, ale zkritizoval euroskeptický prezident Václav Klaus. Tomu vadilo, že se zahraniční koncepce nezmiňuje o "zcela evidentní současné krizi evropské integrace" či problematičnosti eventuálního členství v eurozóně.

Nemá cenu pospíchat

Protiargumentem ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) bylo to, že unijní záležitosti bude řešit právě zvláštní dokument. Schwarzenberg s Nečasem se aktuálně liší v názoru na to, zda by měla ČR pomoci eurozóně půjčkou 90 miliard korun prostřednictvím Mezinárodního měnového fondu (MMF). Premiérovi se to moc nezamlouvá, ministr zahraničí je pro. Rozhodne vláda.

Plán působení Česka v EU by mohl být předložen v řádu týdnů. Státní tajemník z úřadu české vlády Vojtěch Belling dnes ale ČTK řekl, že i s ohledem na krizi nemá cenu pospíchat. "Současná situace omezuje možnost dlouhodobé koncepce," podotkl Belling. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

8:43 Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

„Včerejšek nefunguje, nefungují ani včerejší kontakty“ – to byla slova ministra zahraničí Lubomíra Z…