Čunku, tu koncepci krajských nemocnic přepracuj, žádají hejtmana zastupitelé v Kroměříži

26.02.2018 17:15

BOJ O KRAJSKÉ NEMOCNICE Spor kolem nové koncepce pro krajskou nemocnici v Kroměříži pokračuje. Aktuálně zastupitelé v Kroměříži na svém zasedání 15. února přijali usnesení, ve kterém žádají hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka (KDU-ČSL), o zachování péče v tamní nemocnici.

Čunku, tu koncepci krajských nemocnic přepracuj, žádají hejtmana zastupitelé v Kroměříži
Foto: Kroměřížská nemocnice
Popisek: Kroměřížská nemocnice.

To ale není všechno. Zastupitelé rovněž Čunka žádají o to, aby přepracoval dokument, který nedávno předložil na zastupitelstvu Zlínského kraje týkající se nové koncepce krajských nemocnic. Materiál nazvaný „Základní směry řízení nemocnic založených Zlínským krajem pro období 2018–2020“ žádají zastupitelé od Čunka přepracovat.

Zastupitelé jsou podle svého usnesení rovněž toho názoru, že by k jednání o přepracované podobě materiálu měli být přizváni zástupci města a odborné lékařské veřejnosti. Zastupitelstvo si rovněž jednohlasně odhlasovalo vyjádření, ve kterém deklaruje znepokojení nad tím, jak Zlínský kraj ke strategii a koncepci zdravotnictví přistupuje.   

O možných změnách v kroměřížské nemocnici se začalo diskutovat poté, co Čunek v médiích nadhodil téma možného zrušení některých oddělení, například porodnice. Podle koncepce, kterou Čunek následně v únoru předložil, by se měla většina důležitých zdravotnických oborů koncentrovat do krajské nemocnice ve Zlíně. V Kroměříži by podle dokumentu měla nakonec porodnice zůstat zachována. Počítat se ale má například s koncem dětského lůžkového oddělení a se spojováním lůžkového fondu.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Čunek se podle informací ParlamentníchListů.cz potýkal s kritikou svého dokumentu i na krajském zastupitelstvu ve Zlíně. Někteří krajští zastupitelé tam dokument kritizovali kvůli údajně chybějící koncepci. Materiálu vytýkali například chybějící odbornou oponenturu. Čunkovi straničtí kolegové ale naopak dokument hájili. Někteří Čunkovi kritici zase hejtmanovi zazlívali, že ne zcela odpověděl na jejich dotazy. 

O změnách v koncepci krajských nemocnic na Zlínsku Čunek poprvé promluvil v rozhovoru pro MF Dnes koncem loňského prosince. Novinářům měl tehdy uvést, že za zdravotní péčí by měli pacienti jezdit a nemělo by to být opačně. Alespoň s takovým titulkem internetová verze novin rozhovor s Čunkem uvedla.

Čunek v prosinci v tisku ujišťoval, že privatizace krajských nemocnic se nechystá a že ani není reálná. Koncepce má, jak dříve uvedl, řešit kromě jiného i případ krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, která má dlouhodobě problémy s hospodařením. Jak dříve uvedla média, zlínská nemocnice Tomáše Bati se za loňský rok poprvé dostala do zisku až v září. Jenže Čunkovi kritici z řad zastupitelů v Kroměříži poukazují na to, že jejich nemocnice, na kterou by koncepce v podobě rušení některých oddělení měla dopadnout, podobné problémy nemá a v jejím hospodářství jsou převážně kladná čísla.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…