Exodus doktorů: Jednání mezi kraji a ministerstvem drhne, spílá hejtman

05.01.2011 10:54

Hejtman kraje Vysočina Jan Běhounek ve vysílání Radiožurnálu řekl, že se lékaři pozastavují nad tím, že ačkoliv se v souvislosti s možným odchodem lékařů z nemocnic neustále mluví o krizové situaci, jednání mezi ministerstvem a kraji, která by pomohla tuto situaci zvládnout, se ještě neuskutečnila.

Exodus doktorů: Jednání mezi kraji a ministerstvem drhne, spílá hejtman

Snad nejhorší je situace s lékaři, kteří chtějí odejít v rámci akce Děkujeme, odcházíme, v Kraji Vysočina. Tam se čeká největší odliv kvalifikovaných zdravotnických pracovníků, odejít má každý druhý specializovaný lékař.

„V současné době podalo výpověď 59 procent lékařů a situace je znepokojivá, protože prohlášení pana ministra o způsobech řešení krize situaci spíš zhoršuje a názory lékařů radikalizuje," konstatoval hejtman kraje Vysočina Jan Běhounek pro Radiožurnál.

Nad kterým prohlášením Hegera se ale zdravotníci pozastavují?  Podle ministra například nesou odpovědnost za situaci v krajských nemocnicích také kraje. Jako náhradu regulačních poplatků vynaložily téměř půl miliardy korun, přitom je mohly spíše dát do platů zdravotníků. Heger chce navíc dojednat s pojišťovnami, aby po odchodu lékařů platily méně těm nemocnicím, které omezí péči.

Heger slíbil jednání. Uskuteční se?

Hejtman Běhounek ovšem kritizuje i to, že zatím s krajem ministerstvo vůbec nekomunikuje. A přitom ministerstvo stále hovoří o nasazení krizového řízení, kdy by se měla péče přenést z malých nemocnic do větších, fakultních zařízení.

„Zatím k žádným jednáním, ač byla slíbena, nedošlo a jsou vydávána různě silná prohlášení, z různými adresáty, jako že se mají postarat kraje, takže se to z věcné roviny dostává spíše do roviny politické," prohlásil Běhounek.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

S Hegerem zástupci krajů jednali před Vánoci, na té schůzce ministr přislíbil údajně i jednání s odboráři. „Je sice příslib, že Heger bude s námi jednat na Asociaci krajů příští pátek. Předpokládám, že tento přístup bude naplněn," dodal Běhounek.

Podle lékařských odborů dalo výpověď celkem 3 837 lékařů. Někteří lékaři ale už výpovědi stahují, například v Praze. Ředitelé nemocnic také mluví o tom, že všechny doktory v březnu znovu nezaměstnají.

Čtěte také: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…