Lobkowicz ročně "udělá" 150 vagonů zelí. Čas má ale i na Sněmovnu

26.10.2011 11:58 | Zprávy

ROZHOVOR Za „zelného krále" lze právem považovat parlamentního poslance a podnikatele Jaroslava Lobkowicze z Křimic u Plzně. Vedle politické kariéry je totiž úspěšným producentem kyselého zelí a věnuje se také pěstováním ovocných a okrasných stromů. Jistě ne náhodou je tedy potomek proslulého šlechtického rodu členem Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny a místopředsedou Výboru pro evropské záležitosti. Na vlastní kůži každý den zažívá, jaké to je, podnikat v ČR v zemědělství a o své postřehy se podělil s ParlamentnímiListy.cz, protože právě vrcholí zelná sezóna.

 Lobkowicz ročně "udělá" 150 vagonů zelí. Čas má ale i na Sněmovnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Jak se Jaroslav Lobkowicz dostal k podnikání v zemědělství?

Bylo to úplně náhodou, podnikat jsem sám od sebe nikdy nechtěl. Po revoluci došlo v naší zemi ke změnám a já jsem žádal v restituci o navrácení rodinného majetku. Můj otec tady dříve podnikal v zemědělství a tak jsem žádal o vrácení polí i dalších zemědělských objektů, státní statek to ze zákona vydával a vydal pozemky i všem bývalým sedlákům, kteří tady už nehospodařili. Všichni se na mě obrátili s tím, zda bych pozemky nevzal do nájmu. Tak jsme založili zemědělskou společnost Lobkowicz Křimice spol. s.r.o. a tím to začalo. A tím také začaly problémy. V roce 1993 jsem se vrátil natrvalo z emigrace z Německa, kde jsem pracoval u firmy Siemens. Už jsem nebyl člověk, který každý měsíc čekal na výplatu. Stal se ze mě člověk, který každý měsíc musí platit výplaty a musí mít dost peněz na to, aby na měl. Pak se k tomu připojilo i to, že na našem bývalém poli bylo zahradnictví, které nám také vrátili. Naproti byla zelárna a už v minulosti se můj otec zabýval výrobou kyselého zelí, byť na jiném místě. Zelárnu jsme také převzali a tím začalo moje hlavní podnikání, které běží do dneška.

Více čtěte:

 Lobkowicz se brání: Neprodávejte naše dědictví Německu

Dá se skloubit podnikání v zemědělství s politikou?

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Josef Dvořák

Zdravé školní jídelny a kvalitní výživa od útlého věku

Jsem jedině pro, ale uvědomujete si, že právě zdravou stranu si čím dál víc lidí nemůže dovolit? Vždyť už teď řada rodičů nemá ani peníze na školní obědy, a jestli by byli kvalitnější, což jsem pro, asi by byli i dražší, a tím pádem na ně nebude mít ještě víc lidí. Nebo máte snad řešení? Jaké?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Tajemná obálka TGM se otevře 19. září v přímém přenosu Radiožurnálu

16:08 Český rozhlas: Tajemná obálka TGM se otevře 19. září v přímém přenosu Radiožurnálu

Už dvacet let čeká veřejnost na otevření obálky, která by měla ukrývat poslední zaznamenaná slova To…