Akce "sametovarevoluce". Již v prosinci se prý půjde korupčníkům po krku

18.11.2011 8:45

Centrální registr dlužníků, odbor protikorupční linky, podal v tomto týdnu trestní oznámení na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a dosud neznámé osoby spadající pod resort ministerstva spravedlnosti. Existuje prý totiž důvodné podezření, že svou nečinností porušily povinnosti při správě cizího majetku, protože se v zákonem stanovené lhůtě nepřipojily k požadavku náhrady škody 12 miliard korun v trestní kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti. Protikorupční linka navíc připravuje akci s názem Sametová revoluce, kterou chce poukazovat na nedořešené kauzy ve státní správě.

Akce "sametovarevoluce". Již v prosinci se prý půjde korupčníkům po krku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Jak provozovatelé Protikorupční linky připomínají, tím zodpovědní lidé zapříčinili státu prokazatelnou škodu ve výši 12 miliard korun, které jsou blokovány na účtech švýcarských bank.

"Orgány spadající pod resort ministerstva spravedlnosti na výzvu k připojení se k trestnímu řízení nereagovaly a dozorující orgány nekonaly řádně svou dohledovou činnost. Na základě této skutečnosti žádáme i všechny občany, aby se připojili prostřednictvím on-line protikorupční linky svým podnětem - ve formě trestního oznámení," uvádí Centrální registr dlužníků v emailech, které se objevily v celé řadě uživatelských schránek.

Mizivé výsledky v protikorupční politice

A proč se k tomuto kroku rozhodli? "Ministerstvo spravedlnosti pod vedením Jiřího Pospíšila (ODS) nemá výsledky v protikorupční politice. Ministerstvo a jemu podřízené orgány jsou podezřelí ze vzniku škody 12 miliard korun. Navíc se tento úřad pokusil už několikrát diskreditovat protikorupční linku. Možná proto, že vyřizovala stovky podezření na mnohamilionové úniky ve státní správě," připomínají a shrnují provozovatelé linky, jež proti negativním vlivům ve společnosti bojuje.


Čtěte také:


A dodávají, co je třeba si, pokud zazní takovéto informace, uvědomit: "Za 12 miliard korun lze financovat sport, školství, lékařství či výrazně snížit dluh státu, který je přenášen na bedra všech Čechů formou daní. Ti, co kradou, nebo mají miliardy, nikdy totiž nebudou trpět chudobou, nezaměstnaností či nedostatkem lékařské péče," stojí v rozesílaném emailu.

Čtěte také:


Sametová revoluce startuje v prosinci - jako Iniciativa Protikorupční linky

V nově připravovaném projektu Protikorupční linky s názvem "sametovarevoluce", jehož spuštění je naplánováno na letošní prosinec, chtějí iniciátoři poukázat na nevyřešené kauzy spojené se státní správou. Rozsah škod přitom odhadují v řádech desítek miliard korun, přičemž za ně nikdy nikdo nebyl potrestán. "I proto je naší snahou zapojit širokou veřejnost do podávání oznámení prostřednictvím protikorupční linky, která umožňuje podat oznámení i anonymně," vysvětlují autoři tohoto nápadu.

Čtěte také:


A dodávají to, že Centrální registr dlužníků České republiky je dostatečně odolný vůči korumpovaným státním úředníkům a jejich nástrojům k zastrašení. Díky tomu v minulosti podal mnohé podněty k prověřování i v těch případech, kdy lze očekávat zpětné represe ze strany podezřelých. I proto vyzývá k aktivitě i ostatní Čechy. (Viz výzva níže)


Výzva Protikorupční linky

Podejte trestní oznámení v kauze zmařených 12 miliard, které mohly posloužit v ČR k mnoha prospěšným účelům. Cílem protikorupční linky je zapojit do podnětu co nejvíce občanů, kteří se domnívají, že není možné ztrátu 12 miliard Kč přejít bez obvinění konkrétní osoby, která nevykonávala za vysoký státní plat své povinnosti.

Oznámení pro podezření z porušení povinností při správě cizího majetku může každý, kdo toto podezření má, podat ZDE

Vzhledem k tomu, že jsou data šifrována, informace o takovémto anonymním oznamovateli nejsou ukládány. Oznámení je přiděleno číslo jednací a státní orgán se jím musí zabývat.

Korupce snižuje životní úroveň všech

Pokud má někdo pochybnosti o tom, že není nutné proti korupci bojovat, je třeba připomenout několik základních faktů. Životní úroveň občanů v zemi se snižuje až o 50 procent právě zkorumpovaností úředníků a politiků.

Čtěte také:


Robert Klitgaard, který radil vládám v Latinské Americe či v Asii, jak si poradit s rozmáhajícími se úplatky, přirovnal nedávno v Praze, kam přijel na pozvání Americké obchodní komory,  Českou republiku k Senegalu. Tím vystavěl českým politikům, byznysmenům a úředníkům nelichotivé vysvědčení. "Sice máte zdroje na to, abyste byli na úrovni Norska, ale vaše instituce jsou podobné spíše Senegalu," řekl v rozhovoru pro HN tento profesor z kalifornské Claremont University. 

Čtěte také:


Korupční jednání přitom nabývá celé řady forem. Počínaje jednoduchými úplatky a konče složitými a dobře propracovanými postupy. V mnoha případech je komplikované korupci dokázat, natož z ní někoho obvinit. Existuje totiž řada možných způsobů a forem korupce, ale je nutné počítat s faktem, že jedna forma korupce na sebe váže další a že jednotlivé formy korupce se vzájemně doplňují.

Za zmínku pak určitě stojí i to, že podíl korupce, jako další daně, je ve středně až více korupčních společnostech  a zemích odhadován na 10-20 procent hrubého domácího produktu (HDP). 

 Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…