Americký novinář Best o kauze "ne zrovna moc chytré" Parkanové

26.06.2012 4:41

Poslanci by Vlastu Parkanovou k trestnímu stíhání vydat měli, a pokud by k tomu nedošlo, bude tato kauza v nejvyšších kruzích politiky rezonovat jako varování do budoucna, že ani ministr není nedotknutelný. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz je o tom přesvědčen investigativní novinář Erik Best. Parkanová podle něho v celé kauze hraje roli bílého koně.

Americký novinář Best o kauze "ne zrovna moc chytré" Parkanové
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Americký novinář Erik Best, který dlouhodobě žije v České republice a pozorně sleduje politické dění, vyslovil domněnku, že místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a exministryně obrany Vlasta Parkanová byla v kauze nákupu letadel CASA pouze bílým koněm a skuteční hráči této aféry zůstávají skryti.

Zvedl by Erik Best v roli poslance ruku pro vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání? „Já bych řekl ano. Přestože tam jsou různé pochybnosti, zda měli zpracovávat ten posudek, nebo ne, existují dam další otázky a ty u mě vzbuzují pochybnosti. A v tom je také rozdíl, proč nesouhlasím s tím, co říká Kalousek. Ten to svádí na rozhodnutí na vládní úrovni,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Anketa

Souhlasíte s M. Kalouskem, že ČR hrozí policejní stát?

hlasovalo: 9593 lidí

Kalousek se prý bojí, jak by Parkanová vypovídala

Pokud by však nakonec poslanci bývalou šéfku resortu obrany k trestnímu stíhání nevydali, může tento případ sloužit i jako varování. „Když Parkanová nebude vydána, tak jen díky těsnému hlasování a další případní ministři v této pozici v budoucnu pochopí, že jsou zranitelní. V jednom z médií se ptali Martince (Tomáš Martinec, šéf policejního protikorupčního útvaru – pozn.red.) na to, co bude dělat, když poslanci Parkanovou nevydají, a on na to odpověděl, že půjdou po někom jiném, kdo by v tom mohl mít také odpovědnost,“ míní známý investigativní novinář.

Do značně razantní politické obrany Vlasty Parkanové se pustil ministr financí Miroslav Kalousek. Best je proto přesvědčen, že Kalousek chce svoji stranickou kolegyni zachránit částečně kvůli tomu, že chápe, že ona je nejslabším článkem, a bojí se, co by u případného výslechu řekla, a že by nedokázala tak dobře mlžit. Zatímco když by prý policie vyslýchala bývalého náměstka ministra obrany Jaroslava Kopřivu nebo Martina Bartáka, tak by výpověď zvládli určitě lépe.

„Ohledně toho právního názoru, který si ministr Kalousek nechal vypracovat a který tvrdí, že ministr nemá povinnost nechat zpracovávat odborné posudky o cenách, si myslím, že buď je policie přesvědčená o opaku, anebo že chce tímto způsobem vyvolat určitý rozruch a jít po dalších lidech. A pokud by tato druhá možnost platila, pak to docela funguje, protože to zatím nevypadá, že usvědčí přímo Parkanovou, ale že dostanou někoho jiného,“ předpovídá Best v rozhovoru pro server ParlamentníchListů.cz.

Policie prý vypotila naprostý nesmysl

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v nedělních Otázkách Václava Moravce za postup v této věci tvrdě kritizoval i policii. „Jestliže se tím policie zabývala dva roky a za tu dobu byla schopna vypotit takový naprostý nesmysl, tak je evidentní, že tam nic jiného nenašla,“ konstatoval ministr.

Na tato slova se stejnou razancí v pondělním Hyde Parku zareagovala bývalá politička a současná právnička Hana Marvanová, podle níž by takové výroky měli být tvrdě politicky odsouzeny.

„Členové vlády a koalice by se od toho měli distancovat. To, co říkal, je útok na právní stát. Očekávala bych, že šéf TOP 09 Schwarzenberg ministra Kalouska odsoudí. Kalousek navíc popohnal kauzu ProMoPro, ale když se to týká jeho strany, tak se mu to značně nelíbí. Pokud politici mají pud sebezáchovy, měli by se od toho skutečně ostatní distancovat. Vypadá to tak, že potrefená husa nejvíc kejhá. Navíc Kalousek byl dlouhá léta náměstek na obraně, takže to vypadá, že o tom ví více, než veřejně říká,“ uvedla nekompromisně na ČT24 Marvanová.

Parkanová jako loutka, není prý úplně nejchytřejší

V souvislosti s působením Vlasty Parkanové na ministerstvu obrany se objevuje kritika, že dnešní místopředsedkyně sněmovny této oblasti příliš nerozuměla a v mnohém ji proto pomáhal Miroslav Kalousek. „Myslím, že Parkanová není zrovna nejchytřejší a úplně nepochopila všechno, co se tam dělo, což je v tom případě trochu polehčující okolnost, i když by to tak pochopitelně nemělo být, ale jen v případě, že pak bude zažalován nebo usvědčen někdo jiný,“ věří americký žurnalista působící v Čechách.

„Nedávno, když soud jednal o kauze Mostecké uhelné společnosti, tak konstatoval, že ti bílí koně jsou nevinní, protože jestli ti největší hráči nebyli usvědčeni, tak není fér, abychom trestali ty bílé koně,“ srovnává.

Podle Bestových slov jde o odvážné tvrzení. Novinář si umí představit, že by to takhle dopadlo i v této kauze CASA, protože každý prý ví, že Vlasta Parkanová není ta, která nese největší podíl viny. „Nejsem jediný, kdo si myslí, že tady hrála roli jakési loutky nebo bílého koně v rukou jiných hráčů,“ dodal k tomu rázně Erik Best.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…