Americký prezident Obama prý tajně podporuje teroristy. Tady je to černé na bílém

05.06.2015 11:46

Novinář Bill Gertz z amerického deníku The Washington Times se dostal k utajeným dokumentům Bílého domu, ze kterých vyplývá, že prezident Barack Obama podporuje islámskou militantní skupinu Muslimské bratrstvo. Jeho členové jsou přitom vládami v Saúdské Arábii, Egyptě a Spojených arabských emirátech považováni za teroristy.

Americký prezident Obama prý tajně podporuje teroristy. Tady je to černé na bílém
Foto: tan
Popisek: Časopis Newsweek

Muslimské bratrstvo bylo například v Egyptě za vlády bývalého prezidenta Mubaraka desítky let zakázané a po nástupu současného prezidenta Sisiho k moci se opět dostali na černou listinu. Jeho předchůdce v prezidentském úřadu podporovaný Muslimským bratrstvem Morsi byl dokonce odsouzen k trestu smrti. Směrnice PSD-11 vznikla v roce 2011 v reakci na arabské jaro a zahrnuje návrhy pro politickou reformu na Středním východě a v severní Africe. Obamova administrativa dle všeho od samého počátku volí „menší zlo“ a Muslimské bratrstvo považuje za lepší variantu než radikály z Islámského státy či Al-Káidy.

Kritici této strategie však upozorňují na to, že Muslimské bratrstvo není o nic méně radikální, ale pouze své skutečné cíle a tendenci uchylovat se k násilí dovedně skrývá. Specialista na terorismus Patrick Poole listu Washington Times sdělil, že v posledních týdnech v Egyptě vzrostlo násilí páchané právě Muslimským bratrstvem. „Obamova strategie, v rámci které sázel na údajně umírněné muslimy, totálně selhala. Vidíme to v Egyptě, ale i v Turecku, které díky Obamovu kamarádovi Erdoganovi postupně opouští sekulární demokratický systém. Vše začalo schválením oné směrnice PSD-11, která podpořila Muslimské bratrstvo,“ varuje Poole.

V podobném duchu se vyjádřil pro americký deník také šéf Centra pro bezpečnostní politiku Frank Gaffney, který považuje Muslimské bratrstvo za jednu z nejnebezpečnějších teroristických organizací na světě. „Bohužel je hned několik členů Muslimského bratrstva v širším poradním týmu prezidenta Obamy,“ vznáší závažná obvinění amerického prezidenta Gaffney. Autor textu Gertz v závěru dodává, že důkazy o spolupráci CIA a Muslimského bratrstva zveřejnila egyptská média. Nicméně na jeho dotaz ohledně celé záležitosti se mu z Bílého domu nedostalo žádné relevantní odpovědi. „Ve spojitosti se směrnicí PSD-11 vám nemůžeme nic sdělit,“ cituje americký novinář mluvčí Výboru pro národní bezpečnost Bílého domu Bernadette Meehanovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…