Bárta se zlobí, že policejní materiály z jeho kauzy unikají do MF Dnes

01.09.2011 12:46

Předseda poslaneckého klubu Vít Bárta se vyjádřil ke článku Jaroslava Kmenty ve čtvrteční MF Dnes, v němž ivestigativní novinář říká, že existuje další nahrávka, kterou disponuje policie a chce ji použít jako důležitý důkaz na podporu tvrzení, že Bárta měl s Kristýnou Kočí spor a chtěl ho vyřešit půl milionem korun. Nad úniky do médií se pozastavuje i Kristýna Kočí.

Bárta se zlobí, že policejní materiály z jeho kauzy unikají do MF Dnes
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

„Po přečtení dnešního článku redakotra Kmenty chci stále věřit v jasné prošetření a jen mě překvapuje opětovný únik do médií. Stále doufám, že se vyšetřuje pro soud a vyjasnění celé věci, a ne pro aktuální vydání MFD, aby bylo co tisknout. Je však velmi zvláštní, že redaktor Kmenta podsouvá veřejnosti nejenom to, jaký důkaz policie má, ale také to, jak s ním policie zachází či by měla zacházet, když tvrdí, že je to pro policii údajně podpůrný důkaz pro mé stíhaní. Přiznávám se, že mě zaráží i načasování článku," podivil se současný předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta nad dalším únikem.

Čtěte také: Kočí potvrdila schůzku s Bártou. Nechápe únik nahrávky do médií

Vládní krize

Nahrávka má pocházet z 25. března 2011, kdy byl Bárta ještě ministrem dopravy a Kočí šéfkou poslanců VV. Kočí v ní upozorňuje na neklid v poslaneckém klubu, Bárta jí naopak vyčítá, že se nesnaží situaci uklidnit. O několik dní později, 29. března, měl pak Bárta údajně Kočí přinést obálku s částkou 500 tisíc korun. Kočí pak tvrdila, že si chtěl za tuto částku koupit její loajalitu. Zmíněná nahrávka to má podle MF Dnes dosvědčovat.

Sledujeme téma Peníze za mlčení ve VV

Vládní krize kolem Věcí veřejných začala, když dnes již bývalí poslanci Věcí veřejných Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí v dubnu prohlásili, že jim Vít Bárta dal statisíce za loajalitu. Bárta tvrdí, že šlo o půjčku. Policie v červnu požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání Bárty a Škárky k trestnímu stíhání za údajné úplatkářství. Bárta i Škárka požádali o své vydáni, které plénum sněmovny schválilo. Policie podle MF Dnes politiky ještě neobvinila a čeká na písemné oznámení dolní komory Parlamentu o jejich vydání.

Z úniků policejních materiálů do médií je znepokojena také Kristýna Kočí. "Je pro mě naprosto šokující, že časopis Týden uvedl, že má k dispozici část policejního spisu, který se týká těchto věcí. Redaktorka časopisu Týden Eva Pospíšilová ve svém článku píše, že disponuje částí extremně politicky a mediálně citlivého trestního spisu týkajícího se pokusu o uplacení poslanců čelním představitelem vládní koalice a šéfem poslanců VV, Vítem Bártou. Nejprve cituje část mého čestného prohlášení o uložení úplatku do advokátní úschovy, které má podle jejích slov celé k dispozici a dále pokračuje přesnými slovy mé advokátky z podání vysvětlení na policii," řekla ParlamentnímListům.cz Kočí.

Čtěte také: Kočí: Nastal čas k výměně policejního prezidenta? Nebo už začne konat?

Kočí doplnila, že zvažuje, že podá podnět k inspekci ministerstva vnitra na prošetření úniku a stížnost na stání zastupitelství. Poradí se však ještě se svým právním zástupcem.

Vše o tématu Nahrávka Kočí

Dříve se objevila také jiná nahrávka, v níž Kristýna Kočí hovoří na tom, jak s tehdejším předsedou poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem pracuje na rozpadu Věcí veřejných, získání přeběhlíků a vzniku nové strany. Kvůli podezřením z toho, že intrikoval proti premiérovi, přišel Petr Tluchoř o post předsedy poslaneckého klubu ODS. Prezident Václav Klaus říkal, že za celou vládní krizí stojí především duo Kočí - Tluchoř ve spolupráci s MF Dnes.

Čtěte také:

Jaklovi se také nelíbí úniky

Nad úniky z policejního vyštřování se před časem pozastavil v červnu ve vyjádření pro ParlamenttníListy.cz i tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl. Jeho telefon patrně protiprávně sledován policií. Za ještě skandálnější považuje, že tajné a citlivé materiály předává někdo z ministerstva vnitra redaktorovi Jaroslavu Kmentovi z MF Dnes, která na případ jako první upozornila.

Více: Jakl: Je skandální, že se MF Dnes dostává do policejních spisů

„Skandální není pouze selhání dotyčného policisty a soudce. Skandální je především to, že kdosi z Inspekce Ministerstva vnitra, místo aby věc vyšetřoval a informoval mne jako poškozeného, nejspíše nejdřív prodal informace Mladé frontě a já se tak o svém špiclování a jeho vyšetřování nedozvídám od policie, ale z novin," řekl ParlamentnímListům.cz Ladislav Jakl.

K tématu:

  • V ODS se na Nečase chystá "atentát"
  • Panika v ODS: Kalousek zničí Bártu, pak bude pánem všeho
  • Kočí má údajně vazby na Kalouska. Ministr vůbec netuší
  • Vládní krize vrcholí a objevil se Topolánek. Sešel se s Kočí
  • Tluchoř se mračí na Klause: Krizi spíš prodlužuje

  • Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Lukáš Petřík

    Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

    Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

    Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

    4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

    Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…