Bohatí provokují vesničany: Postavili tady Beverly Hills a Šmouland

14.11.2011 7:52

REPORTÁŽ Na začátku 20. století ohrožovala hrad Kunětická hora těžba kamene, se kterou naši předci přestali až poté, když se jim do lomu propadla část opevnění. Kunětická hora to přežila. V současné době ji ohrožuje masivní výstavba boháčů přímo na svahu. Výhled z ní zase šmoulí domečky satelitní výstavby v obci Němčice.

Bohatí provokují vesničany: Postavili tady Beverly Hills a Šmouland
Foto: Redakce
Popisek: Satelitní městečko, Kunětická Hora

Že to není malichernost, dosvědčují některá čísla. Před pěti lety měly Němčice 167 obyvatel, v současné době - k 30. 9. 2011 -  je to 524 lidí. Díky masivní výstavbě se počet obyvatel v Němčicích během pěti let ztrojnásobil. Kastelán hradu Kunětická hora, Miloš Jiroušek, k tomu pro ParlamentníListy.cz říká: „Chápu lidskou snahu odejít z města a žít na venkově, mít vlastní dům, protože ho mají jiní a nebo proto, že chtějí mít blízko k půdě. Ale nechápu, proč si zvolí opět naprosto neindividuální, panelákové bydlení. Nakonec musejí uznat, že ve městě měli větší pohodlí, a méně práce, stačilo jim jedno auto, všude měli blízko, ale to už je pozdě, to už bydlí ve svém konzumním domečku, který si koupili naprosto bez výběru, jako zboží v obchoďáku."

Více o Středočeském kraji ZDE


Chaloupky jak z pohádky. Už na zastávce

A konzum začíná už na zastávce s poetickým názvem V chaloupkách. Masivní výstavba domků, dvojdomků, trojdomků a vyšlo i na řadovku. Dohromady jich je přes stovku. Byl by blázen, kdo by si takovou chaloupku i s pozemkem za cenu něco přes dva miliony pod Kunětickou horou nekoupil. Podle mnohých je ale zločinec ten, kdo něco takového pod Kunětickou horou umožnil. Studený vítr sviští mezi domky a zahrádky jsou všechny stejně ploché a bez stromů, které by vítr zmírnily. Býval tu prý rybník, takže za deště je zde blátivo.

Bábovičky a písek. Jako z filmu

Plakat nad rozlitým mlékem nemá moc smysl. Domy již stojí, mají své majitele, v oknech se svítí a uvnitř probíhá normální lidský život. ParlamentníListy.cz prošly v podvečer celou lokalitu - typická satelitní výstavba - přesně stejné můžete vidět na těch místech republiky, kterých se zmocnily developerské firmy. Ani kousek individuality, trochu jakoby nějaký hračička vzal bábovičku a klopil, dokud nedošel písek. Všechno působí trochu jako čerstvě natřená dekorace z filmu. Silnička mezi domy, auta pod pergolami...

Developer to vyřešil. Po svém

Horší je, že na prodej jsou v Němčicích ještě další možné lokality pro výstavbu něčeho podobného. Starosta Jaroslav Štěpánek (BEZPP) redakci na dotaz, jak mohl vzniknout v tak malé obci takovýto „Šmouland" odpovídá: „My jsme nebyli schopni to území sami zainvestovat. Prodejem developerovi se to vyřešilo. Bohužel jsme neohlídali, co tam postaví a on samozřejmě chtěl využít území co nejlépe, tak tam nastavěl takové množství domků."

Zároveň dodává, že další tři území, která jsou k dispozici, si již obec ohlídá. Jako hlavní podmínku má urbanistickou studii, kterou bude obec posuzovat, aby nedošlo k podobnému zahuštění jako V chaloupkách. Otázkou ovšem je, zda je nutné u symbolu východních Čech, u Kunětické hory, vůbec takto bezhlavě stavět.


Beverly - bradavice na tváři Kunětické hory

Kastelán hradu Kunětická hora Miloš Jiroušek ParlamentnímListům.cz prozradil, že „šmoulí" sídliště stavěné pro normální lidi není jediným problémem. Možná horší je to, že bohatí stavebníci, aniž by stavebnictví nějak rozuměli, si vymyslí dům jak z Beverly Hills, zaplatí pozemek přímo na kopci, nechají udělat projekt a nechají si postavit za drahé peníze, ale bez kvalitního architekta. „Pak vznikají bradavice na tváři Kunětické hory. Uspořádali jsme výstavu s názvem Veselá výstava o neveselém umění stavitelském. Na fotografiích jsme představili skvosty stavebního nevkusu, které se zakusují přímo do svahu. Ohlasy návštěvníků byly velmi pozitivní z našeho pohledu," říká kastelán hradu. „Samozřejmě to nic neřeší, jen se snad pár lidí zamyslí."

Plivnutí do ksichtu

Logicky se nabízí otázka, jak může něco tak nežádoucího vzniknout? Jednoduše, třeba takhle: „Nabízíme prodej pozemků o velikosti 14.000m2 pod Kunětickou horou. Nachází se vedle nynějších novostaveb. Výhled a vzdálenost Kunětické hory je 100m. Střed mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Možné rozparcelování, popřípadě jako celek pro výstavbu nových domů. Další info u makléře," lze najít na několika realitních webech.

Cena pouhých deset milionů. Koho by to nezlákalo! Bydlet v rovině kolem Pardubic a mít výhled na jedinou horu v okolí, korunovanou monumentálním romantickým hradem. Pardubičák, důchodce pan Milan se rozčiluje, jak jen se zmíníme o Němčicích a hoře.

Pseudohrady lidi štvou

„Lidem chybí vlastenectví. Nechali jsme si rozchvátit Karlovy Vary, takže není nic divného, že někdo prodá pozemky na Kunětické hoře pro výstavbu nějakých pseudohradů. Mně osobně to strašně štve. Od dětství jsme tam chodili s rodiči, potom randit, pak na procházky s dětmi, proluftovat hlavu po práci a teď tam mají být ploty? Sem se nesmí, tady je to soukromý pozemek, nehledě k tomu, že ten hrad za chvíli zmizí v tom stavebním hnusu. Vždyť je to k sakru nejen historická, ale i přírodní památka. Vyvřelina uprostřed roviny, přírodní úkaz. Kdo dovolil zastavět přírodní úkaz?! Podle mne je zločin tam něco stavět! Je to plivnutí do ksichtu Pardubáků! Ale to jsem si jen tak postěžoval, když se ptáte. Nic s tím neudělám. Developerské firmy a boháči jsou všemocní. Mají totiž prachy a ty chtějí všichni," postěžoval si redakci ještě důchodce pan Milan.

Je třeba pokory před památkami

Na boku Kunětické hory bývala prý zahrádkářská kolonie, která se ztrácela v okolním porostu. Za bývalé starostky obce Ráby byla zlikvidovaná a prostor pro výstavbu byl volný. „S obavami sleduju, jak se začíná prostor ve svahu zahušťovat a zastavovat ploty. Kdyby měli architekti a projektanti trochu slušnosti, řekli by klientovi, že na tomto místě prostě z etických důvodů nelze." myslí si kastelán Miloš Jiroušek.

„A když už se nedá dělat nic jiného než stavět, měla by být nějaká kontrola, co se postaví. Měl by být kladen důraz na architektonickou kvalitu. Dodržena nějaká pravidla. Rozměr, množství. Ani tuctová výstavba a ani nějaké výstřelky by se neměly povolovat. Pokoru je nutné mít před takovou památkou. Samozřejmě, že obce slyší na sliby developerů. Na větší peníze malá obec nedosáhne a developer třeba slíbí, že udělá při jednom i kanalizaci nebo osvětlení pro celou obec. Kromě toho dotace jsou podle počtu obyvatel, takže čím víc lidí přibude, tím lépe. Zastupitelstva nevidí, že se jedná o nevratné poškození místa. A nebo to vidí, ale až ve chvíli, kdy je pozdě. A nebo to prostě vidět nechtějí." uzavírá své zřejmě marné stesky kastelán z Kunětické Hory.

Více čtěte:

Za vlády ČSSD se nejvíc zadlužily střední Čechy

Poctivá cikorka? To mě po...., znělo Pečkami


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lea Vlasáková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…