Brněnská ODS chce hlavu Nečase. Důvody "popravy" ale prý nedávají smysl

29.03.2013 21:01

Předseda ODS Petr Nečas si přijel minulý týden do Brna vypít hořký pohár do dna. Proti jeho vládě se postavili dokonce i vlastní spolustraníci. Zástupci ODS z městské části Brno Lesná vyzvali ostatní členy strany ke svolání mimořádného sjezdu, kde chtějí zvolit nového předsedu a lídra do parlamentních voleb v roce 2014.

Brněnská ODS chce hlavu Nečase. Důvody "popravy" ale prý nedávají smysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Brně se na kongresu volil předseda ODS. Bublina splaskla. Petr Nečas post proti Ivanu Fuksovi obhájil

Celá situace je velmi napjatá a i pro samotného Nečase doslova šokující. Takový obrat ještě den před příjezdem do Brna pravděpodobně nečekal, ani on sám. Členové ODS výzvu doslova upekli na horkém kameni. Schválili si ji totiž až v předvečer před příjezdem Nečase. Podle občanských demokratů z Brna- Lesná je nejvyšší čas na změnu: „Vyzýváme ke svolání mimořádného volebního kongresu nejpozději v červenci 2013. Personální výměna a dodržování programu strany i za cenu opuštění vládní koalice je cestou k opětovnému získání důvěry voličů,“ uvádějí členové místního sdružení ODS ve svém prohlášení.

Infobox

Premiér Petr Nečas

Výzva ODS z Lesné

Vyzýváme ke svolání mimořádného volebního kongresu nejpozději v červnu 2013.
Personální výměna a dodržování programu strany i za cenu opuštění vládní koalice je cestou k opětovnému získání důvěry voličů.
Stanovy by se měly změnit tak, aby počet delegátů sněmu nebo kongresu odpovídal jednoznačně lineárně volebnímu výsledku na příslušné úrovni. A to na všech úrovních strany.

Amnestii ještě lidé neskousli

Podle nespokojených spolustraníku z ODS jsou některé rozhodnutí Nečase nepochopitelná. Narážejí především na jeho podpis amnestie nebo jmenování Karolíny Peake ministryní obrany. Podle politologa Martina Bastla z Masarykovy univerzity je takový obrat přízně straníků podezřelý: “S takovým nápadem přicházejí docela pozdě. Doslova 25 minut po dvanácté hodině. Podle mě s takovou opožděnou reakcí šanci na úspěch nemají,“ zhodnotil pro ParlamentníListy.cz šance členů ODS z Brna-Lesná politolog.

Bastla zároveň zaujala motivace jejich chování: „Ve mně vzniklý problém vzbuzuje především otázku, proč se tak náhle rozhodli? Z pohledu politologa je chování Petra Nečase stále stejné. Nerozumím tedy tomu, proč jim to najednou vadí, když celou dobu s ním byli v přízni. Přijde mi to celé nelogické. Může se jednat o pokus zlepšení preferencí ODS a vnímání voličů,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bastl.

Politická strana ODS v Brně v městské části Lesná má jen několik desítek členů a samotná podle politologa pravděpodobně změnu nedokáže prosadit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

5:30 Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

Po premiéru Petru Fialovi se dočkal i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Zemědělci mu před…