Brněnské loučení s Havlem skončilo fiaskem

19.12.2011 18:15

REPORTÁŽ Dne 17. listopadu 1989 se rozezvonily ulicemi klíče téměř od všech domů a bytů v tehdejším Československu. Nikdo tehdy netušil, že o dvacet dva let a jeden měsíc později se klíče rozcinkají znovu. Ale včera zněly o něco smutněji a definitivněji proto, že se poslední adventní neděli rozcinkaly naposledy – na rozloučenou s československým a českým prezidentem Václavem Havlem. Jen těch lidí na Moravské náměstí v Brně přišlo o poznání méně.

Brněnské loučení s Havlem skončilo fiaskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dramatik, spisovatel, režisér a první prezident České republiky Václav Havel

Včera zasáhla Českou republiku zdrcující zpráva. Václav Havel je mrtev. Jeho smrt přerušila adventní čas a prověřila schopnost mobilizace českého národa.  Lidé se svolávali k uctění poslední Havlovy památky. Ani Brno nemělo být výjimkou. Jen přes Facebook obdrželo více než tři tisíce Brňáků pozvánku na hromadnou vzpomínkovou akci, která se měla uskutečnit na Moravském náměstí, před kinem Scala ve 20 hodin. Internet byl zavalen informacemi z Prahy, kde se sešly tisíce lidí. Na Moravském náměstí jich bylo sotva pár stovek. Úspěšnější a navštěvovanější se zdál snad i adventní trh na sousedním náměstí Svobody.

Nahlas! křičel pivař

Organizátoři tohoto setkání měli dobrý úmysl, ale bohužel u toho se zůstalo. Akce nebyla dostatečně ozvučená, přednášející hovořili do megafonu, který ani při největším vypětí hlasivek nezajistil kvalitní ozvučení. Rozuměli tak pouze lidé, kteří stáli co nejblíže u zdroje zvuku. Hluk a špatné ozvučení vnášelo nervozitu do posledních řad. Z těch se ozývalo nespokojené a neuctivé hulákání: “Nahlas!“ křičel asi třicetiletý muž s kelímkem piva. Skoro to vypadlo jako na fotbalovém utkání a ne na vzpomínce na českého prezidenta.

Vše k tématu skon Václava Havla

Uhde zklidil kritiku

Na akci vystoupil také Milan Uhde, dlouholetý přítel Havla a dnes již pamětník. I ten nebyl ušetřen ostré kritiky publika: “Nahlas, není slyšet,“ opět se nespokojeně ozývalo mezi zúčastněnými. Bylo znát, že Milan Uhde se snaží křičet s vypětí všech sil, ale ozvučení ho zradilo. Slyšet tak bylo každé druhé slovo.

 "Věřím, že sem lidé přišli z dobré vůle, aby uctili památku mého přítele a českého i slovenského prezidenta, a proto bych vás rád vyzval k minutě ticha,“ prosil Milan Uhde přítomné. Všichni konečně ztichli, ale ticho trvalo sotva třicet vteřin. Pak akce opět pokračovala. Za hudebního doprovodu lidé zpívali písničku od Nohavici Pane prezidente. Krásná písnička, ale našly by se jistě i jiné, vhodnější pro tuto příležitost. To se zdálo mladému muži, který stál úplně vzadu. Vystoupil z řady o schůdek výše a začal zpívat českou hymnu.

Lidé se k němu spontánně přidávali a konečně se zdálo, že akce má svého ducha. Zapalovali zapalovače a cinkali s klíči. Muž pokračoval slovenskou hymnou, protože Havel byl jeden čas prezidentem také Slováků, ale to už většina lidí ignorovala a slovenskou hymnu si tak broukalo jen pár desítek lidí v zadních řadách. Její slova zanikala v hluku, až utichla úplně.

Dvacet minut. A konec

Po dvaceti minutách se akce začala postupně rozpouštět a první lidé odcházeli. Doprovázely je smíšené pocity. Mladší žena si povzdechla. “Je to škoda, více lidí se přišlo rozloučit i s hokejisty, kteří zemřeli nedávno při letecké katastrofě. Kde všichni jsou? To opravdu všichni pečou vánočky?“

Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…