Celá EU vzpomene v Bruselu minutou ticha na Havla

18.12.2011 17:03

Celá Evropská unie v Bruselu vzpomene minutou ticha na dnes zesnulého českého exprezidenta Václava Havla. Polské předsednictví EU totiž rozhodlo, že takto začnou všechna pondělní jednání v Radě EU, kde jsou zastoupeny členský státy unie. Předsednictví to oznámila na sociální síti Twitter.

Celá EU vzpomene v Bruselu minutou ticha na Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Podle šéfa Evropské komise José Barrosa byl Havel šampionem demokracie a svobody. "Jméno Václava Havla zůstane navždy spjato se znovusjednocením Evropy a šířením jejích hodnot do střední a východní Evropy," řekl Barroso. "Byl také zdrojem ohromné inspirace všem těm, kteří po celém světě bojují za svobodu a demokracii," dodal.

Havel jako sjednocovatel Evropy

Podle předsedy Evropského parlamentu Jerzyho Buzka byl Havel osobností představující sametovou revoluci a sjednocení Evropy. "Václav Havel byl a zůstane hrdinou," zdůraznil v reakci polský šéf evropského zákonodárného sboru a někdejší univerzitní profesor. "V roce 1989 studenti v mé zemi vyšli do ulici a volali po jeho propuštění. Václav Havel se nedlouho poté stal prezidentem Československa; prezidentem Čechů i Slováků a hrdinou obou," dodal Buzek.

Podle šéfa švédské diplomacie Carla Bildta byl jedním z největších Evropanů naší doby. Podle předsedy Evropského parlamentu Jerzyho Buzka byl a zůstane hrdinou. "Václav Havel byl jedním z největších Evropanů naší doby," napsal v reakci na smrt celosvětově známého disidenta a politika na svém účtu na Twitteru Bildt. Havlův hlas volající po svobodě podle něj vydláždil cestu jednotné a svobodné Evropě.

Havla si v pondělí připomenou diplomaté i úřednici v Radě EU, tedy jedné z nejvýznamnějších unijních institucí, která zastupuje členské země unie. Z rozhodnutí polského předsednictví EU všechna pondělní jednání začnou minutou ticha k připomenutí českého exprezidenta. Havel měl podle předsednictví obrovský vliv na úspěšný přerod střední Evropy v demokratickou společnost.

Síla občanské společnosti

"Svou prací a postoji ukázal cestu, jak může občanská společnost přispět k transformaci politického systému, čímž jeho odkaz překračuje hranice Evropy a je inspirací pro boj proti totalitě v kterékoli části světa," řekl eurokomisař Štefan Füle. "Václav Havel představuje éru změny, která se prohnala střední a východní Evropy. Pro mnohé byl tou změnou on," řekl šéf liberálů v Evropském parlamentu a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt. "Havel věřil v sílu lidu. Prezident vzešlý z vězně byl pokorným mužem, který se stal legendou," poznamenal.

"Havel byl částí evropské historie nejen pro jeho hrdinství a morální postoje, ale také pro jeho vizi sjednocené Evropy, demokratických hodnot a jeho duchovní vůdcovství," podotkl šéf nejsilnější lidovecké frakce v EP Joseph Daul. Havel byl podle něj vizionář, jeden z největších Evropanů a výjimečná osobnost. "Dnešek je smutným dnem pro Evropu," dodal Daul.

Vše k tématu skon Václava Havla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…