Češi budou mít vředy, restaurace zkrachují. Štěcha rušení stravenek děsí

24.08.2011 22:13 | Zprávy

AKTUALIZOVÁNO Věci veřejné ve středu na vládním jednání překvapily. Ustoupily ze svého boje za zachování daňového zvýhodnění stravenek a otevřely tak pomyslnou bránu jejich zrušení. Bývalý šéf odborů a předseda Senátu je jejich krokem zděšen. Hrozí totiž, že jím mohou výrazně negativně ovlivnit stravovací návyky Čechů. A také ohrozit existenci řady restaurací.

Češi budou mít vředy, restaurace zkrachují. Štěcha rušení stravenek děsí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch při rozhovoru

O konci daňového zvýhodnění stravenek se hovoří již řadu let. Až středeční jednání vlády Petra Nečase (ODS), které kvůli kauze Bátora proběhlo netradičně bez účasti ministrů za TOP 09, ale udělalo v diskuzích jasno.

Sledujeme témata rozpočet a stravenky

Věci veřejné ustoupily tlakům zbylých dvou koaličních partnerů a kývly na konec daňového zvýhodnění stravenek. Firmy si je tak v budoucnu již nebudou moci započítávat do uznatelných nákladů. A tak je pravděpodobné, že stravenky bude nabízet stále méně firem.

Véčka ustupují. Bojí se Kalouska?

Podle vicepremiérky Karolíny Peake (VV), která se středečního vládního jednání účastnila, Véčka nechtěla vládní již tak křehkou stabilitu dráždit ještě více. A tak ze svého původního odmítání zrušení zvýhodnění stravenek slevila.

Související:
Kalousek má plán, jak na stravenky. Prý daňově diskriminují

"Dnes jsme nechtěli dělat příliš velké změny v daňové reformě, aby ministr financí neřekl, že už se nejedná o koaličně dojednaný návrh a dal od něj ve sněmovně ruce pryč," vysvětlila ParlamentnímListům.cz zástupkyně strany, která dlouhodobě usilovala o zachování zvýhodnění stravenek.

Na středečním jednání šlo prý zejména o hazard. V jeho případě Véčka uspěla. Prosadila jednotný odvod ve výši 20 procent. O stravenkách, ale i o úlevách pro zaměstnavatele osob se ZTP chtějí podle Peake Véčka jednat ještě ve sněmovně.

Prohra ne. Spíš vítězství

"Myslím si, že je to naše velké vítězství," uvedla pro redakci ke zdanění hazardu Peake. Diskuze reformě, a tedy i  stravenkách, byla podle ní ve středu výrazně determinována neúčastí ministrů TOP 09 na vládním jednání. "Tím, že se nedostavili, zkomplikovala se naše taktika," vysvětlila redakci.

Stravenky? Nejsou klíčové

Podle poslance VV Viktora Paggia ale nejsou stravenky nijak klíčové. V daňové reformě jsou v prý daleko zásadnější problémy. "Stravenky nepovažuji za prubířský kámen, neprosazení jejich zvýhodnění nepovažuji za fatální prohru," sdělil redakci člen VV.

Zato bývalý šéf odborů a současný předseda Senátu Milan Štěch hodnotí plánované zrušení zvýhodnění stravenek jako obrovskou chybu.

Vředy a konec restaurací

"Pokud tento návrh projde, bude stále méně lidí konzumovat teplé pokrmy, povede to k jejich zdravotním problémům. Poškodí to ale i restaurace a jídelny," uvedl exšéf odborů pro ParlamentníListy.cz.

Štěch však doufá, že návrh, který ve středu schválila vláda, neprojde Senátem. "Pokud ho ale VV prosadí, jsou na místě občanské projevy odporu. Lidé by měli svou nespokojenost dát hlasitě najevo," dodal pro redakci. Změnu postoje VV příliš nerozumí. "Pro Véčka je asi důležité jen to, aby se udržela ve vládě," vysvětluje si Štěch změnu jejich postoje.

Bárta otáčí. Také ODS. Stravenky zůstanou?

Věci veřejné ale možná ještě otočí.  Šéf jejich poslaneckého klubu Vít Bárta po jednání vlády, na které byl schválen návrh na zrušení zvýhodnění stravenek, uvedl, že po sněmovním jednání může být vše jinak. "Stravenky zůstanou," napsal ve středu odpoledne vládou schválenému dokumentu.

ODS však úplně jednotná rovněž není. Místopředsedkyně ODS a šéfka sněmovny Miroslava Němcová připustila, že poslanci ODS zrušení daňového zvýhodnění stravenek nepodpoří. "Debata o stravenkách uzavřená není. Jako vedení ODS jsme se na toto téma taky bavili. Budeme chtít otevřít ještě toto téma na jednání sněmovny s tím cílem, aby se na stravenky nesáhlo, když to řeknu jednoduše," řekla pro ČRo Němcová.

Ministr Kalousek to vnímá jako porušení koaliční smlouvy. "Flexibilita paní předsedkyně mě velmi překvapuje, protože za éry Topolánkovy vlády vždy hlasovala proti daňovému zvýhodnění stravenek. Copak se od té doby změnilo?" reagoval Kalousek pro Týden.cz.

"Tím, že je to vládní koaliční návrh, tak to zavazuje všechny koaliční strany ve sněmovně pro něj v této podobě hlasovat a případné pozměňující návrhy jsou možné jenom když jsou dohodnuty se všemi koaličními partnery," uvedl Kalousek.

Také poslanec TOP 09 a STAN Stanislav Polčák v ČT prohlásil, že pokud ODS nepodpoří zrušení stravenek, respektive zrušení jejich daňového zvýhodnění, jedná se o porušení koaliční smlouvy.

Více čtěte:
Bárta zchladil Kalouska: Zrušení stravenek nepodpoříme

V současnosti se stravenky využívají jako součást zaměstnaneckých bonusů. Zaměstnanci zaplatí jen část hodnoty, kterou kupony mají. Využít je lze k úhradě nákupu potravin v restauracích či obchodech.

Čtěte více:

Foto: Hans Štembera

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě

10:15 Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě

Velkým tématem eurovoleb byl bezesporu blížící se zákaz prodeje nových aut se spalovacími motory. A …