Českobudějovičtí Romové jsou v koncích. Radnice z nás sedře kůži, úpí

02.09.2011 19:28

Nit suchou nenechali obyvatelé městské ubytovny - většinou Romové, na vedení radnice v Českých Budějovicích. Ta totiž několikanásobně navýšila cenu za ubytování a někteří tu budou platit i 20 tisíc měsíčně.

Českobudějovičtí Romové jsou v koncích. Radnice z nás sedře kůži, úpí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malí Romové v Poschlé

Romské rodiny, které žijí v ubytovně Trival na Okružní ulici, se teď bojí o střechu nad hlavou. Lidé proto sepsali petici, v které magistrát vyzývají, aby zdražení nájmu ještě zvážila.

Štěnice za statisíce

Město ale namítá, že na provoz zařízení doplácí a jen za hubení štěnic investuje ročně 300 tisíc korun.

Sledujeme téma Romové v Rumburku
OBRAZEM Nepokoje v Rumburku
ROZHOVOR Romský policista z Ústí: Jednou mi romák nadával, jinak dobrý

"Chtějí nás ožebračit a sedřít nás z kůže. Z čeho to máme platit. Těm na radnici se to mluví, mají desetitisíce, ale já mám jen sociální dávky a manžel invalidní důchod," řekla pro ParlamentníListy.cz jedna z obyvatelek.

Podpis, nebo ulice

Další ze zde bydlících lidí nechápe, proč město zvýšilo nájemné tak rapidně. "S námi se nikdo nebavil. A při předání nového výměru nám řekli, že buď podepíšeme, nebo půjdeme na ulici," svěřil se redakci Emil Polhoš, který je v petičním výboru.

V ubytovně přitom žijí zejména rodiny závislé na sociálních dávkách. A pravdou je, že levněji by je vyšlo, kdyby si pronajali někde ve městě byt za tržní nájemné. "Těmto lidem ale těžko někdo byty pronajme. Většina z nich neplatí a někteří je vybydlí tak, že se to opravuje týdny," prozradila pracovnice realitní společnosti.

Například Emil Polhoš doposud za dvě místnosti s kuchyňkou platil šest tisíc měsíčně, od září platí už 10 200 korun a další skoro dva a půl tisíce uhradí za elektřinu.

Sprcha za pětku

Bydlení v ubytovně Trival je ale přitom navíc velmi neobvyklé. "Když se chceme sprchovat v teplé vodě ve společných sprchách, musíme tam hodit deset korun. A tak je to se vším. Platíme strašné peníze, ale platíme ještě dál za další věci. Copak to jde," ptají se obyvatelé, z nichž většinu tvoří Romové, kteří měli vesměs všude problém se sousedy, pořádkem či nájem.

"Regulované nájemné se zvyšuje, původně jsme účtovali 40 korun za metr čtvereční, teď už je to ve městě 60 korun. Na Trivalu jsme ho zvedli na 50 korun, k tomu jsme tam přidali část nákladů za ostrahu, a to 437 korun za osobu, úklid vzrostl ze 400 na 800 a náklady na teplou vodu o deset procent," řekl ParlamentnímListům.cz ředitel Správy domů Ladislav Volf a dodal, že na provoz ubytovny město doplácí ročně stovky tisíc. Jen za hubení štěnic dá radnice 300 tisíc korun.

Výzva Romům: Nenechejme ze sebe vytvářet "rasistické agresory"

Město České Budějovice je prý připraveno finančně pomoci sociálně slabým rodinám, jejich děti ale musí chodit do školy, lidé si musí najít práci a rodiny musí platit alespoň poplatky za služby.

Peticí nespokojených obyvatel se nyní bude zabývat městská rada, která petentům pošle i své stanovisko.

Čtěte také:

Prosil Nečase. Neberte nám policisty, zoufá si starosta Rumburka 

Cikáni do práce! křičeli lidé v Rumburku. Sešly se jich dvě tisícovky 

Sem Romy stěhovat nebudete, naštval se. A rozjel Občanský odpor 

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…