Co čumíš, máš drobné? Gamblingu v brněnském Bronxu propadly ženy i děti

19.10.2011 19:57

REPORTÁŽ Červený blikající nápis jackpot laskavě zve dál. Okolí brněnského Bronxu, kolem Cejlu, je v noci vylidněné. Těžký vzduch, s příměsí cigaret a přesmažených bramborových lupínků, práskne do nosu. Nějakou dobu trvá, než se příchozí zorientuje. Jakoby vstoupil do jiného světa, kde si každý žije pro svá blykající světýlka. Nic v okolí ho nezajímá.

Co čumíš, máš drobné? Gamblingu v brněnském Bronxu propadly ženy i děti
Foto: Martin Šimák
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

Malá, tmavá a relativně tichá místnost, podél zdi několik automatů. U každého z nich sedí ,,věrní". Soustředivě hledí na hru, jakoby hráli o život, někteří z nich o něj už možná skutečně i hrají. Vypadají zanedbaně, to ale nepřekvapí. Co  zaráží je, že velká část hráčů jsou ženy nebo alespoň myslím, že to jsou ženy... Někdy jimi určitě byly. Jedna z nich, se na mě oboří: "Co čumíš, máš drobné?" oboří se na redaktorku ParlamentníchListů.cz.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

Za hodinu čtyři piva. Hra je silnější než žízeň

Bar je blízko východu. Servírka vypadá jako milá žena ve středních letech. Objednáváme si presso s mlékem. To je asi moc, dostaneme turka. „Máte tu plno,"- snažíme se o navození přátelské atmosféry. Kupodivu se nenechá ke komunikaci dvakrát pobízet, asi jsme jediní, kdo po ni chtěl něco jiného než drobné na hru. Jmenuje se Věra, za hodinu natočila čtyři piva, jinak jen postávala, vydávala drobné a všechny štamgasty oslovovala křestním jménem. Jde zřejmě o něco jako rodinný podnik.

Čtěte také:

Brno láka na hazard

Brno patří k městům, které se mohou pyšnit největším počtem heren v České republice. Jen v ulici Cejl, kde zrovna i my zkoušíme své štěstí, můžete navštívit osmnáct různých heren. Podle mapy heren občanského sdružení Brnění je většina z nich v blízkosti nedovolených míst, jako jsou školy, nemocnice, lékárny nebo kostely.

Čtěte také:

"Z Brna se stala jedna velká herna - z ulic zmizely kavárny, obchody, všude jsou jen herny zastávárny. V takovém městě se nedá žít." - takový odkaz posílá na Ministerstvo financí Matěj Hollan z občanského sdružení Brnění. Toto sdružení podalo na Ministerstvo financí podrobný podnět vyzývající ministerstvo ke zrušení povolení pro několik tisíc brněnských heren, které jsou umístěny v rozporu s brněnskou vyhláškou. Opírají se přitom o zářijové rozhodnutí Ústavního soudu, které dalo obcím pravomoc regulovat počet a umístění hracích automatů na svém území.

,,Ústavní soud v září konstatoval, že MF postupuje dlouhodobě protiústavně, když neuznává ústavní pravomoc obcí na samosprávu. Ministerstvo financí dlouhodobě ignoruje zákon o loteriích, povoluje automaty všude, i tam, kde platí zákon formou obecní vyhlášky, povoluje videoloterní terminály na 10x delší dobu, než je ze zákona přípustné, bez omezení maximální hodinové prohry - tzn. že za noc jde na ministerských přístrojích prohrát cokoliv. Chování ministerstva je protizákonné a ve svém důsledku i protiústavní," dodává pro ParlamentníListy.cz Hollan.

Sledujeme téma HAZARD

Místo do školy do herny. Mrazivá realita

Za Brněním stojí i řada nespokojených občanů: "Kluk chodí za školu, už dvakrát jsem ho nachytala v herně místo školy". Stěžuje si na ulici mladá žena. Jak ho ale nachytala zrovna v herně - mi už neřekla.

Jsou ale i jiní, kteří doufají ve spravedlnost: "Každý den musím děti vodit do školy kolem herny. V létě to ještě jde. Ale když je vyzvedám k večeru z kroužků v zimě, kdy se už brzy stmívá, tak mám docela strach. Jsou tam divní lidé," stěžuje si paní Lucie z Brna - Židenic.

Přesto si budeme muset na konec heren ještě počkat. V nejbližší době se hromadné rušení heren v Jihomoravském kraji pravděpodobně neplánuje. "Herny jako takové rušeny nebudou. Pokud se obec rozhodne, že místo, kde se herna nachází, bude podléhat regulaci obecně závazné vyhlášky, budou v ní moci být sázkové hry podléhající regulaci, povolené do 31.12.2011, provozovány nejdéle do 31.12. 2014," uvedl pro ParlamentníListy.cz například Pavel Žára, tiskový mluvčí Magistrátu města v Brně. Ale ani v jiných městech se k revoluci s hernami neschyluje: "Momentálně obecně závaznou vyhlášku, která by omezovala výherní hrací automaty, nemáme a žádný konkrétní úkol jsme v této problematice zatím neobdrželi," řekla Petra Kotásková, tisková mluvčí Městského úřadu v Hodoníně.

A jak to bude dál?

"Rozhodnutí Ústavního soudu v praxi znamenalo, že ze 110 obcí musejí zmizet video loterijní terminály okamžitě, u zbývajících nejpozději za rok, pokud o to obce vyhláškou požádají," řekl Josef Novotný, poslanec za Věci veřejné. A Matěj Hollan ze sdružení Brnění tvrdí: "Míč je teď na straně ministerstva financí. Jak se ministerstvo zachová, uvidíme brzy."

Psali jsme:
Návrh na omezení hazardu prošel do třetího čtení
Obce mohou podle ÚS zakázat videoterminály
Podaří se omezit hazard? S vládou tentokrát souhlasí i ČSSD
Psychiatr Nešpor se děsí. Kalousek fandí gamblerům

Ilustrační foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…