Dal jsem Cikánům práci a okradli mě, řekl senátor. To neměl dělat

11.11.2011 6:48

Senátoři Doubrava a Čunek se zastali podnikatelky, která odmítla dát práci Romce z důvodu její etnické příslušnosti. Podle politologa Lukáše Jelínka se tím svezli na stejnou loď jako podnikatelka, také porušili antidiskriminační zákon. Podle Zdeňka Škromacha jim navíc chybí schopnost vidět věci z občanského principu.

Dal jsem Cikánům práci a okradli mě, řekl senátor. To neměl dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

Antidiskriminační zákon, který nařizuje zákaz diskriminace ve věci práva na zaměstnání a přístupu k zaměstnání, porušila drobná podnikatelka provozující prádelnu. Zákon totiž konkrétně zmiňuje diskriminace z důvodu rasy, etnického původu, národnosti, pohlaví, sexuální orientace, věku, zdravotního postižení, náboženského vyznání, víry či světového názoru.

Romské uchazečce o práci podnikatelka řekla, že ji nezaměstná, protože má s Romy špatné zkušenosti. Když dříve nějaké přijala, prý hned začali marodit, nebo ji okradli. Věří sice, že ne všichni jsou špatní, ale podle svých slov už nechce dál riskovat. A právě na tato slova by mohla těžce doplatit, za porušení antidiskriminačního zákona jí hrozí až milionová pokuta.

Provozovatelka prádelny našla zastání v řadách některých politiků. Ostřílená dvojice kontroverzních senátorů Jaroslav Doubrava a Jiří Čunek měla pro podnikatelku pochopení.

Senátoři na obhajobu podnikatelky: má pravdu, špatné zkušenosti máme i my

„Jsou jistě Romové, kteří opravdu chtějí pracovat, ovšem bohužel je daleko více těch, co pracovat nechtějí a kteří skutečně třeba té paní způsobili velké problémy. To, že nesmíme nazývat věci pravými jmény je jedna z věcí, která nám jednou tady ale i v Evropě podrazí nohy," kritizoval současný vývoj pro ParlamentníListy.cz Čunek.

Nezaměstnala nastrčenou Romku a má problém. Rasistka nebo pokusný králík?

Druhý ze zmíněného dua, Jaroslav Doubrava, senátor z hnutí Severočeši.cz nesouhlasí s tím, aby podnikatelka byla vystavena postihům: „Je to jen důsledek chování samotných Cikánů. I já mám vlastní zkušenost s tím, že jsem zadal Cikánům práci a nejenže ji nedodělali, ale ukradli mi všechno, co šlo, včetně nářadí a pak zmizeli jako pára nad hrncem. Nakonec mi ještě drze vzkázali, abych jim poslal zbytek peněz."

„Vůbec se nedivím tomu, že ta podnikatelka s negativními zkušenostmi s Cikány se jejich přijímaní do svého podniku brání. Celá ta legislativa v této oblasti je špatná a volá přímo po rekonstrukci. Je nesmyslené, aby mě někdo nutil k tomu, koho do práce přijmout můžu a koho nikoliv. Nikdo se nemůže divit tomu, že si někdo takto problematické lidi k sobě nechce pustit, zejména když má špatné zkušenosti," rozporuje pro ParlamentníListy.cz Doubrava.

Čunek i Doubrava možná porušili zákon, který jim nevoní

Je ovšem také možné, že jak Jaroslav Doubrava, tak jeho kolega ze senátu Jiří Čunek právě zákon, který se jim příliš nepozdává, svým prohlášením porušili. Ten se totiž mimochodem staví i proti navádění k diskriminaci, kterou rozumí: „chování osoby, která druhého přesvědčuje, utvrzuje nebo podněcuje, aby diskriminoval třetí osobu."

SLEDUJEME téma Romové
Rozbiju jim držku a šlápnu na hubu, vyhrožuje Rom Vandasovi a spol.

Cikáni kradou a smrdí. Stojí v učebnici pro malé děti
Ostrava je ohrožena Romy. Primátor: Klid, řešíme to tady jako v Madridu
Zeman k Romům: Živit se prací, ne dávkami. Nepracuješ, nedostaneš
My Cikáni neumíme šetřit. Práce se ale nebojíme, říká mladá Romka

Za možné „utvrzovatele" označil tyto senátory politolog Lukáš Jelínek, i pokud by však zákon neporušili, snesla se na ně kritika z různých stran.

„Pan senátor Čunek si na rasismu postavil kariéru i popularitu, snaží se nahrabat akorát laciné politické bodíky," glosuje pro ParlamentníListy.cz jiný senátor, místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Kdybyste měl špatnou zkušenost s blonďáky, také byste už žádného nezaměstnal?

I vyjádření o špatných zkušenostech s Romy, které společně s pradlenou sdílí i Jaroslav Doubrava, Zdeněk Škromach považuje za mylné. „Lidé mohou být posuzováni jen na základě toho, že jsou to občané a lidé. Paušalizující postoje akorát vyhrocují situaci a nahrávají nepokojům. Kdyby měl pan senátor špatné zkušenosti třeba s blonďáky, taky by už blonďákovi práci nedal?" ptá se Škromach.

Podle něj se ze strany jeho kolegů ze senátu jedná o populistické postoje, které mohou akorát přinést další nepokoje. „Je to čirá neschopnost vidět věci z občanského principu. Každý člověk, který chce pracovat a pokud ta práce je, tak by ji měl dostat," říká pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Škromach.

I podle bývalé ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové se ze strany senátorů Čunka a Doubravy jedná o těžbu snadných politických bodů. „Získávají je ovšem na úkor daňových poplatníků," rozčiluje se Stehlíková.

Pak ať lidi nadávají, že Romové nepracují

Podle ní je totiž dlouhodobě nezaměstnaný a vyloučený občan velmi drahý pro stát. „Když bude pracovat, ušetří se na dávkách, bude vytvářet hodnoty pro společnost a začlení se," vypočítává pro ParlamentníListy.cz výhody, které má rovný přístup k zaměstnávání Romů bývalá ministryně.

Samotný případ podnikatelky, která odmítla dát Romce práci na základě její etnické příslušnosti, pak podle Džamily Stehlíkové není jen lidskoprávní, ale také ekonomický problém.

Navíc se v tomto přístupu skrývá paradox, kdy si podnikatelé stěžují, jak platí daně na sociální dávky, aby zároveň pak odmítali dát Romům práci. „Je to příklad, jak se zaměstnavatelé podílejí na té nezaměstnanosti Romů, doplácíme pak na to všichni," uzavírá pro ParlamentníListy.cz Džamila Stehlíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …